IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google влезе в "ядрения клуб" на Microsoft и Amazon

Технологичните гиганти се превръщат във фактор за бума в ядрената енергетика

12:27 | 15.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди месец стана ясно, че Microsoft инвестира във възраждането на печално известната с първия сериозен инцидент в ядрения сектор АЕЦ "Три майл айланд". Малко преди това Amazon купи център за данни за 650 млн. долара, който ползва енергия от Talen Energy и така подкрепи още една централа, разполжена на р. Саскуехана. Сега още един технологичен гигант се присъединява към този своеобразен "ядрен клуб", подписвайки договор за достъп до електроенергия от ядрени реактори.

В понеделник (14 октомври) Google анонсира спразумение с компанията Kairos Power, по силата на което ще получава електроенергия, генерирана от малки модулни реактори.

Очакванията са, че първият реактор ще бъде в експлоатация през 2030 г., а в следващите пет години ще заработят и останалите, които ще доставят нисковъглеродната електроенергия, необходима за захранване на непрекъснато растящите нужди за базите данни на технологичния гигант.

Преди години Google беше един от първите в технологичния свят, който инвестира в зелени технологии. Подписаното сега споразумение потвърждава факта, че новите технологии и иновации ще бъдат един от факторите за бума в ядрената енергетика.

Ядрените централи предлагат чиста базова енергия и могат да помогнат за декарбонизацията, посочват още от Google в съобщението си за сделката с Kairos.

Малките модулни реактори често са сочени като бъдещето на ядрената енергетика и макар че технологиите все още се развиват, очакванията са, че до края на това десетилетие ще заработят първите такива мощности. В някои държави - например Италия, те може да са вариант за възраждането на ядрената енергетика, след като инцидентите в Чернобил и Фукушима накараха много правителства да се откажат от централите си и да заложат на възобновяемите енергийни източници.

Технологичните компании имат нужда от непрекъсваеми доставки на енергия, за да покрият потреблението, свързано с растящия обем данни и изкуствения интелект. От Google например отчитат, че ядрената енергия ще дообогати доставките от вятърните и соларните централи, с които вече имат договори. С новото споразумение компанията реално се включва в проект, който предвижда изграждането на реактори с обща мощност от 500 мегавата, които ще бъдат изградени и включени в енергийната мрежа на САЩ в периода 2030 - 2035 година.

Стойността на сделката и други подробности от проекта не се споменават.

Предимствата на малките модулни реактори

Малките размери на модулните реактори ще намалят времето за строителство и могат да бъдат разполагани на по-трудни за електрифициране места, а напоследък се разглеждат и като опция за индустрията, която търси начини за намаляването на своя въглероден отпечатък. Това са фактори в полза на технологията, която все още трудно тръгва напред.

Голямо разочарование обаче донесе новината за замразяване на първия проект за малки модулни реактори в САЩ - в щата Айдахо. Причината беше оскъпяването с 53% - типична за конвенционалните ядрени централи слабост, която разработчиците се надяваха да избегнат.

Според класификацията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) малките модулни реактори са тези с мощност под 300 мегавата. За сравнение, "малките" блокове в АЕЦ "Козлодуй" (затворените 1-4) бяха с мощност 440 мегавата, а работещите днес пети и шести са с проектна мощност 1000 мегавата, която с модернизациите в последните години беше леко увеличена.

Има 80 различни дизайна и концепции за изграждане на малки модулни реактори и по-голямата част от тях са в етап или на изпитания, или в начална фаза на реализация на проекта, сочат още данните на МААЕ. В момента има четири такива реактора във вече напреднал етап на реализация - в Аржентина, Китай и Русия.

От МААЕ отбелязват, че има и множество учебни реактори по света, които по своята същност са работещи малки модулни реактори, но се използват за научни цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 15.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Алехандро
преди 2 часа
Пускахме преди няколко месеца подробна статия, как се влагат трилиони, в закупуване на всевъзможни източници на енергия, във връзка с AI...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още