IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОПЕК понижи допълнително прогнозата си за търсенето на петрол

Картелът очаква търсенето да нарасне с 1,93 млн. барела на ден през тази година и с 1,64 млн. барела през 2025 г.

18:57 | 14.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи допълнително прогнозата си за растеж на търсенето на петрол, тъй като се готви да повиши предлагането на пазара въпреки по-ниските цени, съобщава Wall Street Journal.

Базираният във Виена картел сега очаква търсенето да нарасне с 1,93 млн. барела на ден тази година и с 1,64 млн. барела през 2025 г., спрямо предишната оценка за 2,03 млн. барела за тази и 1,74 млн. барела за следващата година. Това бележи третата поредна низходяща корекция в очакванията на групата.

ОПЕК изтъква, че все още се наблюдават стабилни нива на търсенето като цяло – много над историческото средно ниво от 1,4 млн. барела на ден преди пандемията, като това е подкрепено от засиления въздушен трафик при самолетите и пътната мобилност, както и от някои индустрии, включително строителството и селското стопанство.

Картелът редуцира в посока надолу прогнозата си за растеж в Китай до 580 хил. барела на ден за тази година от предишните очаквания за растеж от 650 хил. барела на ден. Очаква се общото световно търсене да достигне 104,1 млн. барела на ден през 2024 г. и 105,8 милиона през следващата година.

Докладът от понеделник отразява скорошния ценови спад при петрола, който изтри ръста, наблюдаван миналата седмица поради опасенията относно търсенето на горива в Китай, след като страната не предостави подробности за размера на пакета от стимули за съживяване на икономиката.

Цената на международния бенчмарк сорт Брент достига около 77 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI се търгуват около 74 долара.

Пазарите чакат отговора на Израел на ракетния обстрел от Иран, опасявайки се, че Тел Авив може да се насочи към петролната инфраструктура на своя противник и потенциално да причини големи сътресения в региона. Премията за геополитически риск за петрола обаче е смекчена от липсата на прекъсвания за момента и от големия свободен капацитет на ОПЕК.

Общото производство на ОПЕК спадна с 604 хил. барела на ден до 26,04 млн. барела през септември, ударено от прекъсванията на доставките в Либия и по-ниското производство в Ирак, тъй като страната се стреми да се доближи максимално до квотите на картела.

Производството в Либия е намаляло с 410 хил. барела на ден до 540 хил. барела на ден, докато производството в Ирак е спаднало със 155 хил. барела на ден до 4,11 млн. барела на ден, информира картелът.

В опит да си възвърнат пазарния дял, ОПЕК и нейните съюзници са готови да започнат да отменят доброволните съкращения от 2,2 млн. барела на ден, считано от декември, въпреки понижението на цените на глобалните пазари и пасенията от трупащ се излишък за следващата година.

Картелът запази непроменена прогнозата си за ръст на доставките от страни, които не участват в Декларацията за сътрудничество, официалното име на по-широката група ОПЕК+, на 1,2 млн. барела на ден за 2024 г. Основните двигатели на растежа се очаква да бъдат САЩ, Канада, Бразилия и Китай, докато прогнозите за растеж за 2025 г. се запазват за растеж от 1,1 млн. барела на ден.

Междувременно прогнозите за глобалния икономически растеж остават непроменени на ниво от 3% за тази година и 2,9% за следващата, като ОПЕК заяви, че повечето големи икономики запазват стабилен темп на растеж през първите три тримесечия на годината. Все пак, рисковете от спад - включително геополитическата несигурност - биха могли да натежат върху краткосрочния растеж, предупреждава организацията.

Икономическият растеж в САЩ сега се очаква да бъде 2,5% за тази година, от 2,4% преди това, и 1,9% за следващата година, докато прогнозите за еврозоната бяха запазени на съответно 0,8% и 1,2% растеж за тази и следващата година.

Във вторник Международната агенция по енергетика (МАЕ) трябва да публикува месечния си доклад за петрола. Настоящите прогнози на базираната в Париж агенция остават значително по-ниски от тези на ОПЕК, като ръстът на търсенето на петрол се оценява на 903 хил. барела на ден за тази година и 954 хил. барела на ден за 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още