IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ал. Николов: България да се фокусира върху технологиите за запазване на своите ресурси

Земята, която е част от мини "Марица-изток", е най-ценният и най-важният ресурс за създаване на енергийна трансформация, изтъква бившият министър на енергетиката

12:20 | 13.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В България е полезно да има технология, която запазва нашите енергийни ресурси - било то вода, тя е най-чист ресурс, било то въглища, които при изгарянето си не замърсяват, а такива технологии съществуват и се разработват. Докато държавата не постави фокус върху технологии и върху икономическа полезност - нищо добро не ни чака. Това посочи пред БНР бившият министър на енергетиката Александър Николов и коментира, че това дали да се спират едни мощности, или - не, трябва да се случва в естествен порядък.

По думите му земята, която е част от мини "Марица-изток", е най-ценният и най-важният ресурс за създаване на енергийна трансформация. "Старозагорският региони и Маришкият басейн са уникално позиционирани, за да направят една много добра енергийна трансформация".

Николов изтъкна, че няма логика, в която трансформацията на сектора да не се случва плавно, а "плавният преход се случва през частична газификация, след това през зелен водород, след това през възобновяема енергия и т.н.".

Той подчерта, че инфраструктурата за газ достъпва лесно през няколко трасета до Старозагорския регион, което прави такъв енергиен преход възможен.

"Има много лъжи и много желание да се разказват едни митологеми за това какво и как трябва да се направи. Докато тук се замерят с обвинения кой ще загуби или спечели от сектора, в пазар, който е известен със свободата си за вземане на решения и с естествена цел за бърза декарбонизация - в САЩ, се създаде законодателство за улавяне и управление на въглеродния диоксид“, изтъква бившият министър на енергетиката.

По думите му Маришкият басейн е регион, в който оперираха четири огромни стратегически предприятия, едното вече почти не работи.

„Във времето, когато две от тях имаха дългосрочен договор, а две са собственост на държавата, беше много благодатно и тогава се сключиха едни меморандуми, срещу които скочиха всички, на които те щяха да пречат, за това как четирите дружества да създадат технологични решения за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид. Проблемът със създаването на електроенергия от въглища не е проблем на електроенергията, а на карбоновия отпечатък. Ако има технология, която улавя въглеродния диоксид и премахва мръсната част, съответно намалява оперативните разходи за въглеродни емисии, проблем няма", коментира още Николов.

Според него в Европа "бюрократизмът взема връх над рационалните бизнес решения, полезни за държавите". В България все още има вариант, ако не пречи държавата, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още