IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия с нов газов шантаж - този път с транзита през Украйна

България може да предложи алтернативи и на руския газ, и на трасето през Украйна, но засега "Газпром" не изглежда заинтересован

07:33 | 11.10.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С най-слаби позиции се оказа Словакия и премиерът Роберт Фицо преди дни съвсем явно се опита да изнуди Киев да продължи транзита, заявявайки, че поддържа украинското членство в ЕС, но в замяна на газовите доставки. В понеделник (7 октомври) той заяви подкрепата си за Украйна по време на съвместно правителствено заседание в Ужгород, но само ден по-рано в интервю за словашкото обществено радио отбеляза, че Братислава очаква в замяна "Украйна да се държи нормално и разумно" и допълни, че и двете страни имат полза от транзита на природен газ (Киев заради транзитните такси, които получава от Русия).

Реално пътят през Украйна е най-прекият и с най-малко транзитни такси за Словакия. Страната обаче също може да разчита на алтернативни доставки от запад - през Чехия или Австрия.

За Украйна е от стратегическо значение да прекрати доставките на газ и да ограничи средствата, които влизат в руския бюджет и се използват за финансиране на войната, коментира от своя страна украинският премиер Денис Шмихал след разговорите си с Фицо.

Ролята на България

Чисто стратегически България е заинтересована транзитът през Украйна да спре - преди време това беше търсена цел от Москва и затова се появи проекта "Южен поток", който по-късно беше транформиран в "Турски поток". Капацитетът на тръбата, която минава през България, е 16 млрд. куб. метра и според анализи на Центра за глобална енергийна политика са запълнени под 60% от този капацитет.

През ноември 2023 година "Булгаргаз" възобнови инициативата Вертикален газов коридор, чрез който благодарение на терминалите по гръцкото крайбрежие, втечнен газ може да стига до Централна Европа, както и до Молдова и Украйна. През България Молдова вече получава алтернативи на руския природен газ - доставки от Азербайджан по Трансадриатическия газопровод (TAP) и през терминалите на Турция.

"Булгаргаз" има и запазени лотове на турските терминали по силата на договора с Botas, сключен в началото на 2023 година и които от известно време опитва да продаде. Интерeс има, но още никой не е подал оферта, признаха от компанията преди време, но със спирането на транзита през Украйна тези опции могат да станат по-атрактивни.

Влиянието на руския газ все повече отслабва?

По отношение на газа Русия видимо загуби един от лостовете си за влияние в ЕС. В Европа още помнят коментарите на един от бивишите директори на "Газпром Експорт" Александър Медведев, че по ТАР трудно ще се събере достатъчно газ да се "запалят барбекютата", но днес Азербайджан е сред доставчиците на тръбен газ, който макар и в ограничени количества, поддържа баланса. За България азербайджанският газ изцяло елиминира пазарната волатилност през лятото.

В първите месеци след началото на войната в Украйна страните от общността изглеждаха безпомощни и дори водещи икономики се съгласиха на променените едностранно от "Газпром" правила за плащания в рубли. Но вероятно това им показа, че Русия не е пъртньорът, на когото да разчиташ, и вече имат много алтернативи.

Статистиката показа, че след първоначалния ценови шок пазарите започнаха да се стабилизират, а страни като Германия и Италия намериха алтернативни източници като Катар или африканските държави. Според анализите на Института за енергийни проучвания към Оксфордския университет сигналите от Брюксел са все по-ясни - общността вече преодолява зависимостта си от Русия и е под въпрос дали ще се върне отново към руския газ, след като един ден войната приключи и отношенията започнат да се нормализират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
vrat
преди 41 минути
Въпрос 1:къде точно би трябвало в текста да се намира описаният в заглавието нов шантаж, че или съм неграмотен или някой някак си изобщо е написал нещо по някакво заглавиеВъпрос 2:наистина ли Европа не получава руски газ през ***?Въпрос 3:може ли някой да обясни, защо в гореописаната картинка всичко е цветя и рози за EU, когато хляба от един вид в България в началото на 2022г е струвал 0.99л, а през 2024г вече струва 1.79лв и то в същия магазин. Тоя хляб се произвежда без газ от Русия, нали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 43 минути
Брех, кое точно е новия газов шантаж? Нали нещем да купуваме от тях, така обясниха местните евроатлантисти. :}
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 1 час
Голям майтап: "Русия с нов газов шантаж - този път с транзита през Украйна. България може да предложи алтернативи и на руския газ, и на трасето през Украйна, но засега "Газпром" не изглежда заинтересован.? Ей това, с "БГ алтернативните", най ме забавлява. Съответно, остава учудващо от кое там точно трябва уж да се заинтересува Газпром. М ого сте се налагали с пропаганда. Не се излагайте, че е тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 16
Алехандро
преди 3 часа
От толкова много аналогови руски газови шантажи, в топ 10 на най-губещите руски фирми, на 1-во място е Газпром, на 2-ро е Амурский газохимический комплекс, на 8-мо - Русгаздобыча!forbes.ru/biznes/522188-10-samyh-ubytocnyh-kompanij-rossii-2024-rejting-forbesАналоговиросидиоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още