IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Природният газ започва да измества въглищата при производството на ток в САЩ

В страната са произведени 55,6 тераватчаса електроенергия от газ, което е ръст от 5% на годишна база

22:32 | 08.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първите девет месеца на 2024 година в САЩ се активизира производството на електроенергия от газови централи, което направи страната един от локомотивите на ръста на търсенето на природен газ в световен мащаб, пише колумнистът на Ройтерс Гевин Макгуайър.

Според неговите данни през юни газът вече заема 46% от електроенергийния микс на САЩ, а производителите на електроенергия увеличиха производството, за да отговорят на пика в търсенето в летните месеци. Газът измества въглищата, което е част от стратегията на САЩ да намалят въглеродните емисии (газът емитира по-малко въглероден диоксид спрямо въглищата при изгаряне).

Данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ сочат, че за първото полугодие в енергийния сектор на страната са използвани 172 млн. тона въглища, спрямо 173 млн. тона през 2023 година и 231 млн. тона през 2022 година.

От началото на годината САЩ са произвели 55,6 тераватчаса електроенергия от природен газ. Това е с 5% повече спрямо януари - септември 2023 година и е най-голямото количество електроенергия, произведена от газ, от 2021 година насам, тоест преди газовата криза, която предизвика войната в Украйна.

Данните на екологичната организация Ember показват, че подобен ръст има и при останалите потребители на природен газ, включително и Китай. Прогнозата на Международната агенция за енергетика (МАЕ) отпреди дни е за стабилизиране на газовия пазар и ръст от 2,5% на доставките през 2024 година. Подобно ще бъде увеличението и през следващата година.

Производството на електроенергия в САЩ е основен фактор на пазара в първите девет месеца на 2024 година. През следващата година обаче търговията до голяма степен ще се определя от доставките на руски газ през Украйна в края на тази година.

Според очакванията на МАЕ Русия няма да търси алтернативни трасета и това вероятно ще повиши търсенето на втечнен газ в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 час
И това е новина? Че това се случва вече от доста години..И разбира се, нещо е объркано в превода.Няма начин от началото на годината в САЩ да са произведени 55.6 тераватчаса от природен газ.Тва е смешно.Месечното производство на електроенергия в САЩ е около 350 тераватчаса.(4178 тераватчаса за 2023 година) Както много често се случва, информацията в Инвестор е горе долу толкова надеждна, колкото обещанията на български политик...На нея може да се връзват само абдаа.али като този долу..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 часа
*в САЩ се активизира производството на електроенергия от газови централи, което направи страната един от локомотивите на ръста на търсенето на природен газ в световен мащаб* - Това добре за САЩ, ама дали ще им остава газ и за Европа, че тя нали се отказа от руския газ, за да купува американски. Този локомотив да не отеббе нейде по пътя, в някоя зачуккана селска гара европейските вагони, че ще има турне на групата *Олеле!*.Не за друго, ама зеленият хайвер нещо зажълтя и полекинка се понесе сммрад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още