IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Версия за наивници": Русия отхвърли украинската следа в "Северен поток"

САЩ дават информация на Киев за удари по военни бази, складове за оръжия и рафинерии, стана ясно от коментар на Наришкин

20:30 | 07.10.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Западните медии съобщават, че зад взрива на "Северен поток" стои група украински водолази, действали самостоятелно, но това е "версия за наивници", заяви ръководителят на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин, цитиран от пресслужбата на своето ведомство. Той коментира терористичните атаки като най-голяма заплаха за Общността на независимите държави (ОНД) по време на заседание на ръководителите на службите за сигурност на организацията, провело се в Казахстан.

"Службата за външно разузнаване на Русия разполага с надеждна информация за прякото участие на САЩ и Великобритания в тази голяма терористична атака", каза още той и допълни, че според техните разследвания взривовете са дело на професионални диверсанти от англосаксонските разузнавателни служби.

Това е версия, която Москва разпространи още в първите дни след взрива, унищожил три от четирите тръби на газопровода по дъното на Балтийско море. През септември германската прокуратура издаде заповед за арест на украински гражданин, свързана с разследването на случая и медийни публикации сочеха, че версията е, че тръбите са взривени от украински граждани - инструктори-водолази, а заповедта е била издадена от бившия главнокомандващ ген. Валерий Залужний през главата на политическото ръководство на страната.

Швеция и Дания затвориха разследването за взривовете, които са в техните териториални води без повдигане на обвинения. Русия съобщи, че завежда искове срещу Германия, Дания, Швеция и Швейцария с мотив, че не изпълняват задълженията си по международните спогодби за борба с тероризма заради липсата на резултати от разследванията.

Причината САЩ да поискат взривяването на "Северен поток" е желанието за разделянето на Европа и Русия, каза Наришкин. 

Пред своите колеги той съобщава още, че руските служби имат и информация за планове на Украйна да превземе и минира АЕЦ "Курск". По време на операцията си в руската област украинските военни не стигнаха до ядрената централа, макар че съпротивата, която оказаха руските военни в първите седмици на настъплението беше минимална. Русия от своя страна окупира и минира най-голямата европейска ядрена централа - Запорожката АЕЦ, през март 2022 година.

Ръководителят на външното разузнаване на Русия твърди по време на срещата, провела се в казахстанската столица Астана, че разузнаването на САЩ следи със сателити обекти на руска територия и предоставя на Украйна високодетайлна информация за тях. Киев използва тези данни за редица удари по военни бази, складове за оръжия и рафинерии на територията на Русия.

В началото на септември службите на САЩ и Великобритания на свой ред предупредиха за растяща опасност от задълбочаването на връзките между Иран и Русия, които могат да доведат до ескалация на конфликтите в Украйна и в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 39 минути
Никакво значение няма кой е бил.Важното е,че е едно добро дело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
aldy
преди 1 час
Офисът на контролиращата СевПотоците фирма беше в Швейцария. Руснаците едва ли са забравили да получават онлайн данните от наблюденията. Та те са съвсем наясно кой и как е извършил диверсията. Но не са наясно как да си го върнат и как да накажат истинските извършители. Засега повдигнаха искове към всички разследващи, за липсата на каквито и да са заключения. Демек, за замитането под килима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
aldy
преди 1 час
Кой изтараши офиса на фирмата, която извършваше контрола над СевПотоците? Изтарашено е всичко, изнесени са компйтри, дискове, документи. А шефът на фирмата загива в "случайна" самолетна катастрофа с частния си самолет "Чесна" на път към мястото на диверсията, заедно с цялото си семейство. Това също ли е дело на укрите? А бре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 час
*** как така, не сте слушахте ли нашия баш разбирач и лапач в механата... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 час
Тия будалкат будалите. Всички разследващи досега прекратиха разследването, без да излязат с официална версия. Сал ФРГ пелтечи за укровръзка. Ама само необходимият взрив не може да се качи на сиромашката яхтичка. И ако укра е свършила диверсията, защо ФРГ не й обявява война, а изпраща още оръжия, за други диверсии???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още