IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Опасенията за енергийната сигурност в Европа изместват фокуса от зеления преход

BP изглежда се отказва от плановете за съкращаване на добивите на петрол

14:31 | 08.10.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските енергийни компании започнаха да преосмислят фокуса си към зеления преход след началото на войната в Украйна, която доведе до шоково поскъпване на енергийните продукти и опасения за енергийната сигурност на Европа.

Сред тях е и BP, която според информация на Ротерс променя плановете си за намаляване на добивите на петрол с 40% до 2030 година. Агенцията отбелязва, че през 2020 година петролната компания представи един от най-амбициозните планове за енергиен преход в сектора, предвиждайки намаляване на добивите с 40% в следващото десетилетие и увеличаване на дела си в зелената енергетика.

Инвеститорите обаче започнаха да пренебрегват зелените цели и да се съсредоточават върху текущите си печалби, заради което BP вече е свила целта за съкращаване на добивите до 25%, което означава, че до края на това десетилетие компанията ще добива по 2 млн. барела на ден петрол.

Според източници на Ройтерс сега BP се прицелва в инвестиции в няколко проекта в Близкия изток, включително в Ирак и Кувейт, както и в Мексиканския залив. Новата стратегия ще бъде представена по време на събитие за инвеститорите през февруари 2025 година.

Целта за въглеродна неутралност до 2050 година обаче все още стои, допълва още агенцията.

Европейският конкурент Shell също изглежда готов да смени концепцията си за добива - през годината компанията продаде и/или замрази проекти, свързани с възобновяеми енергийни източници и зелен водород.

Италианската Eni има планове за въглеродна неутралност до 2050 година, макар че през пролетта нейната дъщерна компания - норвежката Vaar Energi, съобщи, че ще запази високи нивата на добивите си до 2030 година, ако цената на петрола се движи в диапазона 70-90 долара за барел. След известно колебание през летните месеци петролните пазари регистирираха най-рязкото поскъпване на петрола от 2022 година насам. Причината е напрежението в Близкия изток, което изпрати цената на лекия суров петрол (WTI) на ниво над 75 долара за барел, а на европейския "Брент" - над 78 долара.

Според прогноза на Goldman Sachs цената на петрола може да скочи и с 20 долара за барел, ако кризата засегне добивите на петрол от Иран. Страната е член на ОПЕК и добива по 4 млн. барела на ден, което представлява 4% от доставките на петрол в световен мащаб. Прогнозата се базира на предвиждането, че ОПЕК+ няма да повиши добивите, за да компенсира загубата на иранския петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 1 час
нека опорките не спират.... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
grainis
преди 2 часа
Всички въглищно-газови ТЕЦ могат да преминат на 100% карбон-неутрално и в пъти по-евтино зелено гориво - свръхбързорастяща (в рамките на часове) биомаса (SGB) - biomass.alle.bg , с калоричност колкото на флотиран лигнит - 17MJ/kg, отглеждана върху многоетажни рафтове, в хипер-интензивни Вертикални Аквапонни Ферми, на място, в двора на ТЕЦ-овете, на почти нулева рзултатна себестойност. Така че говорим не за провал на зелената сделка, а за пробив в *** бидони на ЕС-политици и чиновници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още