IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До дни "Топлофикация София" предприема "стъпка за най-належащите задължения" към "Булгаргаз"

Работна група ще търси начини за оздравяване на топлофикационното дружество

11:44 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: "Топлофикация София"
Снимка: "Топлофикация София"

До края на седмицата "Топлофикация София" ще предприеме "първата важна стъпка за най-належащите задължения" към "Булгаргаз", съобщи кметът на София Васил Терзиев, цитиран от БГНЕС. Пред журналисти след среща в Министерството на енергетиката той и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов съобщиха, че са разглеждани краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за решаването на проблема.

Топлофикационното дружество не е плащало газа нито за миналия зимен, нито за летния сезон, допълва БНТ. По тази причина и "Булгаргаз" направи частичен запор на сметките в края на миналата седмица. Според позиция на "Топлофикация София" текущите задължения към обществения доставчик са 829 млн. лева и се водят преговори за погасяването им.

В края на миналата седмица дружеството увери, че има готовност за започване на зимния сезон. Министърът на енергетиката Владимир Малинов потвърди, че опасност за спиране на парното в столицата няма.

Работна група ще обсъди изготвените мерки, които да доведат до трайно решаване на проблемите между двете дружества и оздравяване на общинското дружество. В нея ще участват експерти от Общинския съвет, Столичната община, "Топлофикация София" и дружества в състава на Министерството на енергетиката.

Общо задълженията на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" надхвърлят 1,6 млрд. лева .

В последните месеци финансовото състояние и на "Булгаргаз" не е добро - компанията съобщи преди време, че не може да плаща за запазения капацитет на терминалите за втечнен газ на Botas. Преговорите с турската компания за промяна в условията на договора до този момент не дават резултат, а "Булгаргаз" още не може да намери купувач на част от лотовете, въпреки че интерес към тях има.

Периодично се правят и опити за изчистване на задълженията на топлофикационното дружество, като общината беше подготвила и план за приватизацията му. През пролетта отиващото си правителство на акад. Николай Денков предвиди средства за погасяване на дълг на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг (БЕХ), но след това плащането беше спряно, защото според Малинов е трябвало да бъде уведомена Европейската комисия (ЕК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още