IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия заведе арбитражно дело срещу Shell

Енергийният гигант има няколко проекта в Русия, включително и на о. Сахалин

16:35 | 04.10.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Газпром Експорт", "Сахалинская Энергия", както и местните власти на остров Сахалин са завели искове срещу звена на Shell в Московския арбитражен съд, съобщава Ройтерс, като се позовава на публикации в сайта на главната прокуратура на Русия. Делата са заведени на 2 октомври и са насочени срещу осем звена на Shell в Русия.

Няма повече информация относно подадените искове, а Shell отказва да коментира ситуацията, допълва още агенцията.

Енергийният гигант има няколко съвместни проекта с руски компании, включително и на Сахалин, съвместно с "Газпром". От началото на войната в Украйна Shell обяви, че се изтегля от Русия. През пролетта стана ясно, че "Газпром" ще изкупи дела на Shell в проекта "Сахалин - 2" за сумата от около 1 млрд. долара.

"Сахалинска Энергия" е правоприемник на проектната компания "Сахалин - 2", която изгради първия терминал за втечняване на газ в Русия.

Преди дни Русия заплаши, че ще заведе искове срещу Дания, Швеция, Германия и Швейцария заради взривовете по "Северен поток". Според обяснението на руските власти Европа не е изпълнила своите задължения по международното законодателство за борба с тероризма.

Германската Uniper осъди "Газпром" в Стокхолмския арбитражен съд заради спрените доставки на газ през 2022 година, които принудиха търговеца да потърси алтернативи с висока цена, за да изпълни своите ангажименти към клиентите си. Това изправи Uniper пред фалит и германската държава я национализира. Компенсацията, наложена от съда, е в размер на 13 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 6 минути
До: v_tin Нищо странно няма, само дето до 2022 гъссспром си е решавал арбитражните дела в Парижкият арбитражен съд(според договорите му).Никой нищо странно не вижда. Поради тази причина рu33ки фърчила не летят никъде по белият свет, ру33ки влакове не вървят никъде, на карабли им е забранено да влизат по пристанища, далекопроводите са разкачени окончателно, тръбите те си ги гръмнаха, останалите ще бъдат разкачени на Нова година. Хората си изпозатвориха пропускателните пунктове. Всичко е по план!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Tikva007
преди 53 минути
До: v_tin: И той не знае, но е повод да напише *Руски клоуни*, за да му олекне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
v_tin
преди 1 час
До: MarkovichЗавеждат дело пред когото трябва, който съд е записан в договора. Какво странно има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Markovich
преди 1 час
Руски клоуни. Завели иск пред Московския арбитражен съд. За по-сигурно да опитат пред Московското мешере
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още