IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МААЕ предупреди за рискове за Запорожката АЕЦ след спиране на захранването

Централата е загубила снабдяване от единствената си останала резервна мощност, но по-късно в сряда е била възстановена

10:49 | 04.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ядреният регулатор на ООН предупреди за рискове за безопасността, след като най-голямата европейска атомна електроцентрала изгуби резервно захранване за повече от 36 часа по-рано тази седмица, съобщава Bloomberg.

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) заяви, че окупираната от руски сили Запорожка АЕЦ в Южна Украйна е загубила снабдяване от единствената си останала резервна мощност, но по-късно в сряда е била възстановена.

„Ситуацията, свързана със захранването на обекта, остава източник на дълбока тревога“, посочи директорът на МААЕ Рафаел Мариано Гроси. „Ситуацията не се подобрява в това отношение, даже напротив“, се казва още в позицията.

Агенцията и украинските власти многократно са предупреждавали, че сраженията около централата представляват непосредствен риск, най-вече за подстанциите, които захранват електроцентралата с енергията, необходима за поддържането на системите ѝ.

АЕЦ-ът губи външно захранване вече осем пъти от началото на конфликта, което принуждава инженерите да поддържат електрозахранването с дизелови генератори, отбелязват от МААЕ.

Миналия месец от агенцията взеха необичайното решение да разширят мисията си и да включат към наблюдението и подстанции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още