IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания ще вложи близо 29 млрд. долара в технологията за улавяне на въглерод

Новото правителство обаче ограничава обхвата на проектите, включени в програмата, поради растящите цени на въглерода

10:36 | 04.10.24 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания отново се ангажира с голяма инвестиция в технологията за улавяне на въглерод, въпреки че нарастващите разходи сигнализират, че ще бъде възможно да се улови само малка част от емисиите, отделяни от промишлени обекти в сравнение с предишни оценки, съобщава Bloomberg.

Правителството заяви, че ще похарчи до 21,7 млрд. паунда (28,5 млрд. долара) за 25 години за улавяне и съхранение на емисиите на въглероден диоксид от две индустриални зони във Великобритания. То изпълнява обещанието, направено от предишния министър на финансите Джеръми Хънт, но обещава финансиране само за три от осемте проекта, избрани в програмата, след като разходите по веригата на доставки нараснаха рязко през последните години.

„Днешното обявление ще даде на индустрията сигурността, от която се нуждае – ангажиране за 25 години с финансиране в тази новаторска технология – за да подкрепи осигуряването на работни места, да се даде тласък на растежа и да се поправи тази страна веднъж завинаги“, обяви министър-председателят Киър Стармър.

Очаква се улавянето на въглерод да представлява основна технология за постигане на целта на правителството за чиста енергия при електроснабдяването до 2030 г. Технологията може да се използва и за намаляване на емисиите от тежката промишленост, като производство на цимент или торове. През юли Националната сметна палата предупреди за зависимостта на Великобритания от технологията за улавяне на въглерод за постигане на въглеродна неутралност, тъй като потенциалните разходи ескалират. Предишните неуспехи в разработването на проекти за улавяне на въглерод през последните две десетилетия в страната показват, че технологията остава сравнително непроверена.

Планът е да се разработят клъстери, които ще позволят на различни емитери да споделят тръбопроводи и места за съхранение. Първите две области в т.нар. „Първа пътека“ са клъстерът на източното крайбрежие, включително проекти на BP Plc и Equinor ASA в източната част на Англия и HyNet, които ще обслужват обекти в западната част на Англия и Уелс.

Наред с очакваните частни инвестиции за 8 млрд. паунда, плановете за улавяне на въглерод ще създадат директно 4000 нови работни места, изтъква правителството.

Държавното финансиране ще бъде достатъчно за изграждане на транспортни и складови мрежи за двата клъстера, както и за технология за улавяне на три места, където се генерират емисии.

Тези проекти ще премахнат 3 млн. тона въглерод годишно, изчислява Bloomberg. Това би било значително под предишната цел на правителството за улавяне и съхранение между 20 милиона и 30 милиона тона въглерод годишно до края на десетилетието.

Ако това са единствените проекти, подкрепени от въпросното финансиране, това ще доведе до цена от около 300 паунда на тон въглероден диоксид, приблизително осем пъти повече от текущата цена на въглерода в Обединеното кралство. Решението следва новината на Bloomberg, според която правителството обмисля забавяне на някои проекти за улавяне поради нарастващите разходи.

Въпреки че ръководителите на компаниите от проектите приветстваха новината, няма ясна индикация кога ще бъдат взети окончателните инвестиционни решения.

Проектите вече изостават от графика. Първоначално беше планирано инвестиционните решения да бъдат взети до края на миналата година, цел, която след това беше отложена поне до септември. Ако крайният срок отново бъде удължен, може да се наложи договорите да бъдат предоговорени с доставчиците на още по-висока цена.

„По-бавният напредък при стартирането на „Първа пътека“ означава, че Министерството на енергийната сигурност и въглеродната неутралност ще се сблъска с проблеми при постигането на своите цели за 2030 г. за улавяне на въглерод“, предупреждава Сметната палата.

В рамките на клъстерите предишното правителство идентифицира осем проекта през март миналата година, които сметна за готови, за да започне преговори относно бизнес модела за улавяне на въглерод, който ще подкрепи окончателните инвестиционни решения. Правителството е преговаряло за всеки проект за нивото на необходимата субсидия. Тя ще се изплаща за всеки метричен тон уловен въглерод.

С отпуснатите от правителството средства ще бъдат реализирани три от обектите. Те включват електроцентрала, която се разработва от BP и Equinor, централа за производство на енергия от отпадъци и проект, който ще произвежда водород от природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 7 минути
А водещият проект на първият клъстер, който ще обединява потребители , вятърна централа и газова централа за гъвкаво компенсиране на електричеството ще бъде разположен тук : https://***.bp.com/en_gb/united-kingdom/home/news/press-releases/net-zero-teesside-power-and-northern-endurance-partnership-award.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 12 минути
На който му е интересна темата за физико-химията зад процеса на улавяне на СО2 search by qwant (Европейската търсеща машина) : CO2 capture by blended amine solutions
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 14 минути
Самата технология на улавяне на СО2 от изгорели газове е базирана на разтвори на амини. Като цяло е призната за най-ефективната и успешна. Газовете "избълбукват" в аминов разтворител и после абсорбираният СО2 се изтегля по химичен път. Процесът е всепризнат като удачен за непрекъснат цикъл, има работещи такива инсталации по света, сравнително енергоемък е от къмто топлина обаче, губят се около 40% от топлината генерирана от парната турбина на електроцентралата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 1 час
Тераформирането на планетата към негодна за човешко обитаване върви според плановете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още