IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на газа се повишава с 3% от 1 октомври

70% от потреблението през този месец ще бъдат покрити от газа от Азербайджан

18:10 | 01.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 63,72 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) Това представлява ръст от 2,9% спрямо цената, на която "Булгаргаз" продаваше газа през септември. 

От заявката на "Булгаргаз" пред енергийния регулатор става ясно, че в микса е включено цялото договорено количество азербайджански природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70,82% от потреблението за месеца и допринасят за балансиране на цената. За сравнение, контрактите за октомври на нидерландската платформа TTF се движат около нивото от 38 евро за мегаватчас.

От газовата компания коментираха по време на открито заседание, че има увеличено търсене (с около 300 хил. мегаватчаса) и ще осигурят допълнителни количества природен газ от хранилището в Чирен, както и по два договора за доставка на втечнен газ. По единия - с Total, България ще получи и първите доставки през терминала в Александруполис, който беше пуснат в експлоатация малко по-рано днес след около половин година забавяне.

Втората доставка на втечнен газ е по договора за ползване на съоръженията на Botas - става въпрос за втечнен газ по договор с Cheniere, количествата по който са съхранявани на територията на Турция.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за октомври - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, уточняват от КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още