IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лондон затвори и последната си въглищна централа и търговците на газ харесват това

Велкобритания ще разчита и на чисти източници на енергия - от ВЕИ и ядрени централи

19:50 | 01.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания е първата държава в Г-7, която официално вече не използва въглища за производството на електроенергия, пише Ройтерс. На 30 септември 2024 година спря и последната мощност  в Нотингамшир, която е въведена в експлоатация от 1967 година. Така след 142 години страната приключи с производството на електроенергия от въглища, като част от усилията за намаляване на ефекта от климатичните промени, допълва ВВС.

Тази стъпка обаче само ще направи по-търсен природния таз и колумнистът на Ройтерс Гевин Макгуайър  прогнозира, че Великобритания ще увеличи вноса, въпреки че Лондон ще продължи да разчита на развитието на възобновяемите енергийни източници и друга чиста енергия (от ядрени централи).

Затварянето на въглищната индустрия е добра новина за износителите на втечнен газ в САЩ, които прогнозират ръст на обемите към Европа - едни от най-близките и евтини за обслужване пазари, спрямо по-далечните купувачи от Азия.

Великобритания има собствен добив на природен газ, но в последните 20 години той е недостатъчен - данните за 2023 година например показват, че страната е внесла допълнително 29 млрд. куб. метра природен газ, за да покрие търсенето. Основен доставчик (41% от общия внос) е Норвегия (през газопроводи). Втечненият газ обаче играе все по-важна роля в последните години - по данни на британския Енергиен институт между 2018 година и 2023 година вносът на втечнен газ се повишава със 171% до 19,4 млрд. куб. метра.  

Ръстът изпреварва средния за ЕС, който се отказва от доставките на руския природен газ и започна да увеличава покупките на втечнен газ след началото на войната в Украйна.

Увеличаването на търсенето на втечнен газ в Европа съвпадна с търсенето на възможности за разширяване на доставките извън Азия на производителите от САЩ. В периода от 2008 година до 2018 година Япония, Китай и Южна Корея са основните купувачи на американския газ - 64% от доставките заминаваха за Азия.

На азиатския пазар обаче САЩ са в силна конкуренция с Катар и Австралия, които географски имат по-добри позиции за доставката, пише още Ройтерс. Газовите танкери например пътуват от САЩ до Южен Китай 35 дни, което е четири пъти по-дълго от доставките от Австралия и два пъти по-дълго спрямо доставките от Катар.

Затова и в САЩ виждат Европа като много по-перспективен пазар - до Великобритания товарите пътуват 11 дни. Доставките от Австралия до британските клиенти пък от своя страна отнемат 30 дни, а от Катар  - 20 дни.

САЩ се възползваха в пълна сила от газовата криза в Европа и удвоиха доставките си до 52,5 млн. тона през 2022 година. Тогава обаче Русия нападна Украйна и страните от ЕС спешно търсеха алтернативи. През 2023 година ситуацията започна да се нормализира и ръстът на доставките е в рамките на 8%, като европейските купувачи започнаха да намират още възможности за покупката на газ.

По данни на Kpler за първите 9 месеца на 2024 година доставките на втечнен газ от САЩ намаляват с 22%. Изгубените европейски обеми обаче се усвоиха от Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още