IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските петролни гиганти са платили 8 пъти повече пари на чужди правителства, отколкото в САЩ

Exxon Mobil, Chevron и ConocoPhillips са платили общо над 42 млрд. долара на чужди правителства миналата година

22:33 | 30.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: James MacDonald/Bloomberg
Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Трите най-големи американски компании, занимаващи се с проучване на залежи на петрол и газ - Exxon Mobil, Chevron и ConocoPhillips, са платили общо повече от 42 млрд. долара на чужди правителства миналата година. Тази сума е около осем пъти по-голяма от средствата, които са внесли в САЩ, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни от документи, подадени в Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ.

Регулаторният орган изисква оповестяването на данните от страна на компаниите съгласно нова разпоредба от тази година.

Мнозина настояваха за това правило повече от десетилетие, за да се хвърли светлина върху чуждестранните финансови трансакции от страна на големите петролни компании (т. нар. Big Oil) и да се добие яснота дали данъкоплатците в САЩ получават справедлив дял от печалбата от растящото производство на петрол в страната. 

САЩ се превърнаха в най-големия производител на петрол и газ в света през последните години, благодарение предимно на нарасналите добиви в Пермския басейн, най-голямото находище на шистов газ и петрол в САЩ, разположен на територията на щатите Тексас и Ню Мексико.

Истината е, че в САЩ получаваме ниски приходи от разработването на нашите природни ресурси, каза Мишел Харисън, заместник-главен юрисконсулт на EarthRights International - ERI, неправителствена организация в защита на околната среда.

Около 90 на сто от плащанията за близо 25 млрд. долара от страна на Exxon Mobil са отишли ​​към чужди правителства през миналата година, въпреки че близо една четвърт от световните печалби на компанията от проучване и производство на петрол и газ идват от САЩ.

Базираният в Тексас петролен гигант е платил общо 22,5 млрд. долара под формата на данъци и възнаграждения в чужбина, от които 7,4 млрд. долара на Обединените арабски емирства (ОАЕ), 4,6 млрд. долара на Индонезия и 3,2 млрд. долара на Малайзия, показва подадената документация до американския регулатор.

За сравнение, Exxon Mobil е извършила плащания в размер на около 2,3 млрд. долара в САЩ през 2023 г., включително едва 1,2 млрд. долара към приходната администрация на САЩ (Internal Revenue Service), сочат още данните.

Базираните в САЩ печалби на компанията възлизат на 4,2 млрд. долара, в сравнение със 17,1 млрд. долара на пазари извън страната, показват данните в годишния доклад на компанията за 2023 година.

В документацията към Комисията по ценните книжа и фондовите борси компанията се оплаква, че сравненията между плащанията в САЩ и в чужбина са несправедливи. Според Exxon плащанията към правителството на САЩ възлизат на общо 6,6 млрд. долара миналата година, включително над 4 млрд. долара държавни и местни данъци.

От Exxon са отказали искания за коментар по темата от страна на Ройтерс.

Междувременно Chevron е платила 14,6 млрд. долара на чужди правителства през 2023 г., включително 4 млрд. долара на Австралия, докато в същото време компанията е платила само 2 млрд. долара в САЩ. Говорител на петролния гигант заяви, че режийните разходи на компанията в САЩ могат да бъдат много по-ниски, отколкото са те в чужбина.

Миналата година по-голямата част от печалбата на Chevron е от международните пазари - 17,4 млрд. долара в сравнение с 4,1 млрд. долара от САЩ, показва корпоративният отчет за 2023 година.

От своя страна, ConocoPhillips е платила в САЩ само 1,3 млрд. долара от общо 6,5 млрд. долара плащания в световен мащаб за миналата година.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Гошогошев
преди 1 час
Т.е раздавали са подкупи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още