IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия готви искове срещу Дания, Швеция, Германия и Швейцария заради "Северен поток"

Разследването на взривовете се провали, смятат в Москва

13:54 | 29.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия готви искове срещу Дания, Швеция, Германия и Швейцария по силата на Международната конвенция за борба с бомбените терористични атентати от 1997 година и Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма от 1999 година, съобщи Ройтерс. Причината е взривяването на три от четирите тръби на "Северен поток", посочи говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова.

Дания и Швеция прекратиха разследването на инцидента от есета на 2022 година без да повдигат обвинения. Германия издаде заповеди за арест на няколко души с украинско гражданство, но те така и не са изпълнени. Швейцария е част от иска, защото централата на компанията, управляваща проекта, е базирана в страната.

Според Москва разследването на Запада се е провалило и страните се опитват "да заметат случая под килима".

Русия обвинява САЩ и Великобритания във взривяването на тръбите по дъното на Балтийско море. Друга версия, която се разпространява и в Германия, е че в акцията са замесени украински граждани. Преди дни Der Spiegel  съобщи, че заповедта за взрива е дадена от бившя главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужний, който днес е посланик на страната си във Великобритания, без знанието на президента Володимир Зеленски.

Украйна много кратно отхвърля обвиненията за участие в подобна операция. САЩ и Великобритания също отричат, че имат нещо общо.

Има и версия, според която Русия сама е взривила газопровода в опит да продължи своя натиск срещу Европа, както и да избегне огромните компенсации, които "Газпром" ще трябва да плати заради прекратени или намалени преди взривовете доставки на природен газ.

Взривът на тръбите на "Северен поток" е акт на международен тероризъм и попада под ударите на множество международни актове, които задължават страните да разследват, повдигат обвинения, да си сътрудничат с други страни и т.н., категорична е Захарова, намеквайки, че всички европейски институции отказаха на Москва да участва в разследването.

Руският президент Владимир Путин на няколко пъти посочи, че възстановяването доставките на газ за Европа по останалата жизнеспособна тръба от проекта е възможно и подобно решение е в ръцета на Германия. Проблемът е, че здравата тръба е част от "Северен поток - 2" - разширението на газопровода, което така и не получи разрешение за експплоатация заради нахлуването на Русия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 29.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 час
*Има и версия, според която Русия сама е взривила газопровода* - Имаше някога и такава версия сред нискобюджетните генератори на фейкнюз но всички мислехме, че тя е останала да дрънчи само в празната глава на най-активния тукашен *** - Ташка фон Мюнхаузен дер zelka007 унд Ланда сондата. Оказва се, че и сред екипа на Инвестор.bg са се съхранили изпарения от тази провалена инфо-ппарртенка. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още