IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Булгаргаз" още води преговори за капацитета по договора с Botas

Интерес има, но оферти - не, въпреки намалените цени, коментират от компанията

11:16 | 26.09.24 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

И след втория търг за продажбата на капацитет за достъп до терминалите за втечнен природен газ на турската компания Botas не е подадена обвързваща оферта, макар че цената е била намалена, коментира по време на открито заседание в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов.

В началото на лятото от "Булгаргаз" признаха, че договорът им тежи и изпитват финансови затруднения да плащат за запазването на капацитета.

Има интерес към възможността за внос на газ от Турция през България и в момента от компанията водят преговори със заинтересованите страни, но няма сключен договор, допълни още Синабов.

По време на заседанието стана ясно, че делът на компанията намалява и вече е 66% към края на първото полугодие. Това беше приветствано от председателя на КЕВР Иван Иванов с думите, че пазарът се либерализира по естествен път. Той съобщи данни за големи количества газ през точката "Странджа 2", свързана директно с "Турски поток", които после остават на територията на България.

От "Булгаргаз" бяха категорични, че не купуват газ от "Турски поток" и в момента от Турция взимат само газ, доставен през 2023 г. и съхранен в съоръженията на Botas, когато има ръст на потреблението.

Именно това ще се случи през октомври - в ценовото си заявление "Булгаргаз" съобщава за количества газ по договор с американската компания Cheniere, които ще пристигнат от Турция. Допълнително през следващия месец ще има доставка на втечнен газ от Total през терминала в Александруполис. От "Булгаргаз" допълниха по време на заседанието, че имат потвърждение от Gastrade, че съоръжението ще влезе в търговска експлоатация на 1 октомври. Заради технически проблем стартът на работата на терминала, в който България има дял от 20%, се забави с няколко месеца.

Каргото за октомври за "Булгаргаз" е натоварено и вече пътува към Александруполис, каза Синабов.

Той посочи, че ще има минимално повишение на цената през октомври, което е свързано с увеличаване на потреблението - с 300 хил. мегаватчаса. По тази причина и евтиният газ от Азербайджан и от газохранилището в Чирен вече не могат да поддържат ниска цената на микса.

Иванов обърна внимание, че газохранилището е пълно до 93% от капацитета си, което е "приличен резерв за непредвидени обстоятелства", каза Иванов.

"Булгаргаз" продава газа през септември с цена от 61,91 лева за мегаватчас и тогава причината беше рязко увеличаване на заявките от крайни снабдители, направено при това в последните дни на август. Прогнозата на "Булгаргаз" е, че цената за октомври ще бъде 63,87 лева за мегаватчас.

КЕВР ще утвърди цената на газа на закрито заседание на 1 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още