IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

35% от българите поддържат ядрената енергия за постигане на климатична неутралност

Основният начин на подкрепа за борбата с климатичните промени е пестенето на енергия, сочат повечето анкетирани от Евробарометър

21:03 | 24.09.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

35% от българите виждат ядрената енергетика, включително и малките модулни реактори, като начин за постигането на климатична неутралност до 2050 година. Това показва последното проучване на Евробарометър, посветено на нагласите на жителите на ЕС към енергийната политика в общността.

Данните за България показват, че подкрепата за ядрената енергетика е над средното за ЕС, където 32% виждат реакторите като начин за постигането на целите за Net Zero. Сред останалите държави в общността нагласите са насочени по-скоро към разнообразяване на енергийните източници, включвайки зелен водород, соларна енергия, биогаз или вятърни централи към енергийния микс (62%). За сравнение 50% от българите са на същото мнение.

В България другият начин за постигане на климатичните цели до 2050 година са мерките за пестене на енергия (например чрез дигитални технологии, при охлаждане и отопление на сградите и т.н.), за което се обявяват 55% от българите, или почти колкото средното ниво сред останалите членове (54%).

Електрификацията, включително и на транспорта, се поддържа от около 40% сред българите и европейците.

От Евробарометър отчитат, че процентите са повече от 100%, защото анкетираните са имали право да дадат два отговора.

Евробарометър опитва да разбере и какви са очакванията по отношение на ролята на енергийната политика на европейските институции. За повечето анкетирани както в България (43%), така и в ЕС (40%) основната задача е осигуряването на достъпни цени на енергията за потребителите. Този процент обаче варира - от 51% в Гърция и 50% в Литва до 22% в Швеция и 27% в Полша.

За 29% от анкетираните в България европейските институции трябва да предотвратяват прекъсване на електрозахранването и недостига на енергия, което е над средното за ЕС (22%). За 33% от европейците политиката на Брюксел трябва да допринася за инвестиции в иновативни технологии. Това мнение се подкрепя от 39% от испанците, както и по 38% от италианците, нидерландците и шведите.

Намаляването на потреблението на електроенергия като начин за постигането на климатични цели се подкрепя от 30% от европейците, като най-сериозна е тя в Унгария (43%), Хърватия (39%) и Кипър (38%). В България популярността на тази мярка и под средното ниво за ЕС - 27 на сто.

Според 26% от българите през последните пет години европейските институции са се справили с основната си задача да осигурят приемливи цени на енергията. Това заявяват още и 25% от анкетираните европейци. Според повечето жители на ЕС Брюксел се е справил основно с подкрепата си за инвестициите във възобновяеми енергийни ресурси (35% ). За сравнение това мнение се подкрепя от 27% от българите. У нас най-популярният отговор е, че ЕК се е справила основно с подобряването на характеристиките на сградите в последните пет години - 35%, спрямо 22% в общността.

Данните на Евробарометър показват, че над 80% от европейците като цяло подкрепят мнението, че климатичната неутралност ще допринесе за смекчаване на климатичните промени, например чрез намаляване на замърсяването на въздуха. В България това смятат 69% от анкетираните, като 24% напълно са съгласни с твърдението, а 47% са по-скоро склонни да го подкрепят.

И в България, и в ЕС повече от 2/3 смятат, че климатичната неутралност може да намали сметките за енергия на бизнеса и домакинствата , както и да намали зависимостта от вноса на енергия или да стимулира създаването на нови работни места.

Липсата на средства е основната причина за българите да не предприемат мерки за климатична неутралност(62%). На второ място е липсата на време (24%). В ЕС също сочат финансови причини да не бъдат въведени нужни мерки (37%), но за 36% от европейците проблем е и нежеланието на собствениците на жилището или съседите такива дейности да бъдат предприети.

Основните мерки за тези европейци, които са успели да ги реализират, са изолиране на стените и покрива (80% в България и 49% за жителите на ЕС). На следващо място е смяна на бойлера (33% в България и 27% за жителите на ЕС), както и монтиране на фотоволтаици (10% в България и 22% за жителите на ЕС).

50% от анкетираните в България твърдят, че през последните пет години в жилището, което обитават, са придприети мерки за намаляване на потребената енергия. В ЕС процентът е 44%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 16
гъбко
преди 2 дни
До: cyclop Ти нали си на камина? Не ги мислИ другите как ще се справят. И да не излизаш навън, когато ръсят с кемрейлс! Пази се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 17
гъбко
преди 2 дни
До: wart Не ве, от възраждане и беснистрашнипенции не ходят на соарета при митрофанова, не ходят да целуват ръка на търсеният от Международният съд в Хага за системни престъпления срещу човечеството! гъссспромчето скива ли как затънА? И по-зле ще става, нема да минат само със закриване на сондажи, ще започнат турбини и компресорни станции да приключват, тръби да се пробиват, пречистващи заводи да се разсипват. Все още сме в началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
blue91
преди 2 дни
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
wart
преди 2 дни
На тези лъжи има ли балами да вярват . Българският народ никой за нищо не е питал и няма да пита никога тъй като окупаторът Американският посол решава а нашите сателити изпълняват нарежданията му и всичко това е " демократично в свободна и независима България."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
cyclop
преди 2 дни
"Намаляването на потреблението на електроенергия като начин за постигането на климатични цели" ЗНАЧИ - заменяме автомобилите с електромобили - за да оправяме климата; заменяме печките на твърдо гориво с климатици и термопомпи - за да оправяме климата; Заменяме и камионите даже с електрически; ОБАЧЕ - трябва да "пестим електроенергия" за да постигнем "цели"? Значи - без отопление; без климатик; без кола; ПЕСТИМ ЗА ДА ПОСТИГНЕМ ЦЕЛИ! Мисли, NPC! Нещо те лъжат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
cyclop
преди 2 дни
"мерките за пестене на енергия например чрез дигитални технологии" Баламурниците не се интересуват - не мислят - как се "пести енергия" чрез "дигитални технологии" - като ти спират или ограничават автоматично потреблението при ред зададени ситуации. Като ти дават лимити за ползване на куп електроуреди и удобства. Ей така се "пести" в NWO, драги ми NPCта, време е да се събуждате! Понеже концбагера се гради около нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
cyclop
преди 2 дни
98% от българите не дават 2 стотинки за "климатична неутралност"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
evlogi
преди 2 дни
Когато видните борци с климатичните промени като Леонардо ди Каприо , Ал Гор и прочие започнат да пестят енергия,може и аз да помисля по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още