IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какъв е напредъкът на ЕС по пътя към намаляване на вредните парникови емисии

България бележи сериозен спад на вредните мисии тази година, посочи Петко Трухчев

16:16 | 24.09.24 г. 8

Още през първото тримесечие на тази година в България има сериозен спад на въглеродните емисии – с 15% на годишна база, при това в зимен период, когато се потребява най-много енергия и съответно делът на парниковите емисии би трябвало да е най-висок. Към средата на годината се очаква България да регистрира спад почти наполовина на емитираните емисии на годишна база.

Това коментира енергийният анализатор Петко Трухчев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria, като представи монографията си "Влияние на парниковите емисии върху глобалното затопляне. Модели за намаляване на СО2 от енергетиката".

По думите на събеседника това е добър напредък към целта на ЕС за намаляване на емисиите.

Трухчев посочи, че спадът на вредните парникови емисии в България основно се дължи на оскъпяването на енергията от ТЕЦ заради цените на въглеродните емисии. 

„ТЕЦ-овете не могат да постигнат цената от борсата, която получаваха в миналото, а енергията от ВЕИ до голяма степен успява да ги замести. В същото време има възможности и за внос на евтина енергия от съседни държави, което прави скъпата електроенергия от ТЕЦ непривлекателна за потребителите“, уточни Трухчев.

Енергетиката има основен дял в емитираните от човешки дейности вредни парникови емисии, с близо 60% от всички емисии в атмосферата, заяви той. И допълни, че ЕС се справя изключително добре с този проблем с въвеждането на редица политики като търговията с емисии или новата Зелена сделка.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
blue91
преди 2 дни
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 15
гъбко
преди 2 дни
М/у другото офшорният вятърен потенциал на Румъния в Черно море е окол 76ГВт, като първите концесионни договори ще бъдат подписани догодина. Имат си законодателство, имат готови проучвания, имат определени блокове, имат осигурено съфинансиране от Световната банка. В Гърция е 423ГВт, построили са около 5ГВт и продължават. У нас техническият потенциал е 116ГВт, колко сме се засили е видно за всички. И пак да си изберем агент Буда и агент Сава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 13
гъбко
преди 2 дни
Дундуркането на въглищните ни централи поради политически причини, не изграждането на още ПАВЕЦ, не изграждането на вятърни паркове, не изграждането на време на системи от батерии за съхранение, не инвестирането в разпределителната мрежа, си има своята цена плащана в момента. Около нас се сцепват от вятър и слънце, ние обаче ще горим(ужким де) въглища до 2038г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Tikva007
преди 2 дни
До: cyclop: Гъби, гъби. Сливи за смет и еко-гъбки за киловати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
cyclop
преди 2 дни
Да бе, това не го дочетох "има възможности и за внос на евтина енергия от съседни държави" - а няма ли възможност за бартер - да внасяме енергия и да им плащаме в "експерти", че от тия имаме неограничен запас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
cyclop
преди 2 дни
"Енергетиката има основен дял в емитираните от човешки дейности вредни парникови емисии, с близо 60% от всички емисии в атмосферата" - водете си бележки за измишльотините им бе, ще се смеете много! А двигателите с вътрешно горене са 30%, а животновъдството и земеделието са 30%, а строителството и то беше сигурно 30%! Абе общо човешките дейности сумарно произвеждат 450% от СО2 плашилото от човешки дейности! А иначе, това е 3% от общо отделяното годишно СО2 от всички източници, ама трай си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
Tikva007
преди 2 дни
*В същото време има възможности и за внос на евтина енергия от съседни държави, което прави скъпата електроенергия от ТЕЦ непривлекателна за потребителите, уточни Трухчев.* - Нали това е целта - България нищо да не произвежда, а всичко да внася. Започна се с доматите и чушките и се стигна до магданоза и чесъна. Под ножа минаха животновъдство, поливно земеделие, лека и тежка промишленост, транспорт и инфраструктура. Последно и най-трудно беше енергетиката. И там го докараха до внос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
cyclop
преди 2 дни
"енергийният анализатор" трупчев ако не знае защо през най-топлата зима от десетилетия сме с по-ниско потребление на енергия, не знам за какво го цитирате? Човекът вероятно е експерт по хигиена на обществени пространства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още