IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приходите от продажбата на руски петрол се свиват до 8-месечно дъно

Износът на петрол през пристанищните терминали също записва спад, сочат анализите на Bloomberg

22:03 | 24.09.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Приходите от търговията с руски петрол през морските терминали се свива до 1,29 млрд. долара в седмицата 16-22 септтември. Това е най-ниското ниво от януари насам, сочат изчисленията на Bloomberg, базирани на данни от търговци, сред които Vortexa, анализаториски компании като Kpler и наблюдението на движението на танкери и натоварването на руските пристанища.

В предходната седмица в бюджета на Русия от търговията с петрол влязоха 1,43 млрд. долара, сочат още данните. Спадът е ограничен от известно поскъпване на руския петрол, но цената му все още е около границата от 60 долара за барел, определени от Г-7 и ЕС през декември 2022 година.

Таванът беше въведен във връзка с войната, която Москва започна срещу Украйна, и имаше силен ефект в началото - през декември 2022 година средно седмичните приходи от продажбата на петрол бяха 930 млн. долара. След това Москва впрегна своята "тъмна флотилия" и успя да преодолее западните санкции. Въпреки това все още не е достигнат пикът на приходите, записан през юни 2022 година, когато Русия получаваше средно по 2,17 млрд. долара на седмица от петрола, но оттогава Москва загуби и европейските си пазари.

Спадът през последната седмица се дължи основно на намалението на износа - с 390 хил. барела до 2,89 млн. барела дневно. Това е най-ниското ниво от началото на юли. По-малко волатилният четириседмичен период, приключил на 22 септември, показва намаление до 3,1 млн. барела дневно. От Bloomberg посочват, че само три пъти през тази година износът през морските терминали на Русия пада до толкова ниски нива.

От началото на годината до средата на септември износът на Русия намалява с 60 хил. барела дневно спрямо аналогичния период на 2023 година.

Данните показват още, че и преработката на петрол в Русия намалява до 5,28 млн. барела на ден в периода 12-18 септември, като това е свързано основно с годишна профилактика на рафинериите в страната.

Основен партньор на Русия при търговията с петрол остават Китай и Индия. Доставките за Азия и тези без първоначално обявена дестинация (които в крайна сметка повечето се насочват към Азия), са в обем от средно 2,92 млн. барела на ден в периода 26 август - 22 септември. Това е с около 10% под пика, записан през април.

Китай получава около 1,2 млн. барела на ден чрез танкери и около 800 хил. барела на ден през тръбопроводи в посочения период. Доставките за Индия намаляват леко до 1,57 млн. барела на ден. Цената на петрола за Индия записва и по-слаб от средния ръст за миналите дни, става ясно още от анализите на Bloomberg.

Увеличават се количествата петрол, доставени на Турция - до 220 хил. барела на ден, което е най-високото ниво за последните пет седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 ден
Най-после да си отдъхнем, че се е обърнал трендът, че от началото на годината Инвесторът ни докара до нервна криза: * https://investor.bg/a/540-danatsi-i-byudzhet/398836-prihodite-ot-petrol-i-gaz-v-ruskiya-byudzhet-nadhvarlyat-1-trilion-rubli-prez-yuli * https://investor.bg/a/518-energetika/396832-prihodite-na-rusiya-ot-petrol-i-gaz-sa-narasnali-s-41-prez-parvoto-polugodie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 12
гъбко
преди 2 дни
До: cyclop Все по-богати стават, не им вярвай какво пишат! Тва че закриват кладенци не е верно, не продават с отстъпка от $15 на барел, и нямат двама клиенти - Индия и Поднебесната, и те не плащат в рупии и юани, ами в $. Американците не са кацали на луната, Земята е плоска и през 5G Бил Гейтс ни манипулира всички ваксинирани. Когато има кемрейлс в небето не излизай от вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
blue91
преди 2 дни
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
cyclop
преди 2 дни
А ся де - май от различни места ви плащат "журналистиката". Огромен скок на приходите на Русия от петрол и газ;Предварителните оценки сочат, че приходите на Русия от петрол и газ през септември да възлязат на 779 милиарда рубли; https://***.vesti.bg/sviat/ogromen-skok-na-prihodite-na-rusiia-ot-petrol-i-gaz-6209350
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още