IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС плаща много по-малко за природния газ, внесен през пролетта

Основни доставчици на газ за общността вече са Норвегия и САЩ, които доминират при доставките съответно на тръбен и втечнен газ

12:54 | 23.09.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

През второто тримесечие на 2024 година страните от ЕС са внесли енергийни продукти на стойност почти 95 млрд. евро, или почти 178 млн. тона. Това представлява годишен спад както по отношение на стойността на вноса (с 10,7%), така и по отношение на количествата (с 9,7%), сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

В периода април - юни стойността на внесения природен газ в страните от ЕС е намаляла с 31,4%, като в същото време количеставата са с 9,5% по-ниски спрямо същия период на 2023 година. Това е тенденцията и при тръбния газ, и при втечнения газ, където стойността на вноса намалява с над 41%, а количествата  - с около 20 на сто.

По отношение на петрола обаче има известен ръст - стойността на вноса на петролите продукти се повишава с 5,6%, а количествата намаляват - с 2,2%.

Основните доставчици на тръбен газ за ЕС вече са Норвегия (43,5%), Алжир (21,6%) и Русия (15,5%). Намалява значението на Великобритания при вноса на природен газ. При втечнения газ САЩ държат дял от 46%. На второ място са доставките от Русия (16,8% от общите) и Катар (11,9%).

Основните доствчици на въглища за ЕС са САЩ и Австралия, които изместиха Русия. Брюксел забрани вноса на руски въглища още в първите месеци на войната.

От 2023 година Евростат отчита непрекъснат спад на стойността на енергийните продукти, който изпреварва намаляването на количествата. До 2021 година Русия беше основен доставчик на петролни продукти и природен газ за ЕС, но заради войната в Украйна отстъпи тези позиции. Страните от ЕС предприеха редица санкции срещу Русия, които директно ограничиха вноса, но и много от членовете на общността се отказаха от руските доставки заради тяхната несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
penkiler1415
преди 3 дни
Скоро и за нафтата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Aлeхaндpo
преди 3 дни
можна - можна БуХахахахаха, БуХахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
Алехандро
преди 3 дни
Ну, как ето возможно!? Возможно, колхозници, возможно, без руската най-скъпа газ на света, така става! Хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още