IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Претърпялата инцидент АЕЦ "Три майл айланд" ще заработи отново заради Microsoft

Софтуерният гигант опитва да си осигури нискоемисионна енергия заради бума на изкуствения интелект

19:08 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Претърпялата най-сериозния ядрен инцидент в САЩ АЕЦ "Три майл айлънд" в Пенсилвания ще заработи отново, възродена от Microsoft за нуждите на изкуствения интелект, съобщи операторът на централата Constellation Energy Corp., цитиран от Bloomberg.

Софтуерният гигант е сключил договор за изкупуване на цялата произведена енергия, за да покрие нуждите си от нискоемисионна електроенергия за своите центрове за данни. Очаква се, че единият реактор на ядрената централа ще бъде върнат в експлоатация отново през 2028 г. Съоръжението е в добро състояние, но ще са нужни доста средства за подновяване на някои трансформатори, както и за нова система за охлаждане.

Очакванията са, че ще има и известни затруднения при преноса, защото мрежовият оператор (PJM) е претоварен и в момента. Ако компанията обнови мрежата, ядрената централа може да заработи и по-рано - през 2027 г.

АЕЦ "Три майл айланд" е печално известна с първия сериозен инцидент в историята на ядрената енергетика в световен мащаб. През 1979 г. повреда във втория реактор на централата става причина за изпускане на радиоактивна вода в р. Саскуехана - най-дългата река в източната част на САЩ, преминаваща през щатите Пенсилвания, Ню Йорк и Мериленд.

Другите известни тежки инциденти с ядрени централи досега са в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г. и в АЕЦ "Фукушима" през 2010 г.

Първият реактор на АЕЦ "Три майл айланд" функционира до 2019 г., когато е изключен, защото работи на загуба. Нуждите от чиста енергия на Microsoft сега обаче са толкова големи, че операторът на съоръжението ще го рестартира. Софтуерната компания вече съобщи, че планира от 2025 г. да използва само електроенергия от нискоемисионни източници за своите нужди.

Бумът около изкуствения интелект и облачните услуги обаче застрашава тези планове. Компанията инвестира 50 млрд. долара за центрове за данни през фискалната година, приключила на 30 юни, и планира да увеличи средствата през настоящата фискална година.

Електроенергията от ядрената централа в Пенсилвания ще се използва за захранване на центровете за данни около Чикаго, както и в щатите Вирджиния, Пенсилвания и Охайо.

В Microsoft отбелязват още, че ядрената енергия ще подкрепи климатичните им амбиции само до известна степен. Все още няма план за компенсиране на емисиите, свързани със строителството и използваните материали (най-вече стомана) за изграждането на центровете.

Bloomberg отбелязва, че ядрените централи са най-подходящите доставчици за поддържането на базите с данни на компаниите, защото производството е непрекъснато. Вятърните и соларните централи също могат да доставят достатъчни количества, но не и непрекъснато.

Microsoft не е единствената компания, която се е сетила да рестартира работата на ядрена централа в САЩ, за да си осигури електроенергия. По-рано тази година Amazon даде 650 млн. долара за рестарта на 40-годишен реактор, намиращ се също в Пенсилвания. С него се захранва звеното за облачни услуги на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още