IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свитото търсене на горива и електромобилите създават главоболия за рафинериите

ОПЕК+ също не успява да влияе на цената на петрола заради проблемите в Китай

15:23 | 20.09.24 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролните рафинерии в Европа, САЩ и Азия ще запишат най-ниските си печалби от години на фона на забавеното търсене на горива, пише Ройтерс. Доскоро тази индустрия се радваше на огромни приходи в първите години след отпадането на блокадите заради пандемията от коронавирус.

Компании като TotalEnergies или търговците на горива, сред които и Glencore, натрупаха рекордни печалби от кризата, която предизвика руското нахлуване в Украйна през 2022 година. Цените останаха високи и след блокирането на Червено море и първоначално бързия ръст на търсенето след отпадането на ограниченията, наложени заради Covid-19.

Сега обаче все по-явно се вижда намаленото потребление, особено в Китай, причинено от свития икономически растеж и бурното навлизане на електромобилите. Натиск върху печалбите оказват и новите рафинерии, които заработиха в Африка, Близкия изток и Азия, както и свръхдоставките на пазара на дизелово гориво.

Прогнозите сега са пазарът да навлезе в цикъл на намалено търсене, едновременно с навлизане на нови производствени мощности, което свива и цената на горивата и съответно - и маржовете на печалбите. Според енергийния търговец Vortexa в момента капацитетът за преработка на петрол е много по-голям от необходимото и новите рафинерии добавят допълнителни възможности за преработката на 1,5 млн. барела.

По данни на Международната агениция за енергетика (МАЕ) потреблението на дизел от началото на годината намалява с 0,9% до 28,3 млн. барела на ден. При другите горива - бензини, авиационно гориво и пропан-бутан, обаче има ръст от началото на годината. Така доходността на европейските рафинерии към края на август от производството на дизел намалява двойно до 16,60 долара на барел. Слабото търсене намалява и печалбата при бензина - с 61% на годишна база до 12 долара за барел.

Междувременно опитите на ОПЕК+ да поддържа цената на петрола висока се оказват напразни и организацията се отказа да отмени част от ограниченията в добивите си, което планираше да направи през октомври. Въпреки това цената на водещите сортове петрол на световните пазари остава ниска - около 71 долара за американския лек суров петрол (WTI) и под 75 долара за барел за европейския Брент.

Статистиката също така показа, че Саудитска Арабия е изнасяла по 5,74 млн. барела на ден през юли, което е най-ниското ниво от август 2023 година. Страната успя да си върне титлата на най-големия износител на петрол в света, загубена за кратко след ръст в износа на Русия.

Руският износ на петрол също страда от намаленото търсене в Китай - основна цел на експорта за петролните компании, които загубиха пазарите си на Запад заради санкциите, наложени заради войната в Украйна. По данни на Bloomberg цената на руския петрол сама се върна под тавана на Г-7 и ЕС от 60 долара за барел на фона на проблемите на петролните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
гъбко
преди 6 дни
Ммм, бонбон. Затварянето на рафинерии предстои, скоро и бензиностанции. Масовото електрифициране на търговски ванове и камиони, ще срути окончателно търсенето на дизел, и от там преработката на петрол за горива. Един личен автомобил я гори тон нафффта на година я не, докато един търговски ван му е за месец дажбата. Който помпил, вече се е напомпил. Пикът в търсенето е преминат окончателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
тошко_стоте_акаунта
преди 6 дни
Лека нощ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
тошко_стоте_акаунта
преди 6 дни
Банн? Тъкмо почна да става интересно:(:(:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 6 дни
До: khао важното е магистралите да не затварят, зада имаш къде да изкарваш прехраната си :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 13
khао
преди 6 дни
До: penkiler1415, имам усещането, че БензиностанциИТЕ като хлопнат кепенците, и ти ще се хванеш за палците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 14
penkiler1415
преди 6 дни
Бензиностанцията скоро ще хлопне кепенците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още