IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК започна проверка на обществена поръчка на ЕСО за 170 млн. лв.

Регулаторът се сезира по жалби на компании

11:25 | 20.09.24 г.
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщава за четири открити производства по Закона за обществените поръчки на решения на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) по две процедури, става ясно от справка на сайта на институцията. Една от тях е за доставка на силови трансформатори, чиято прогнозна стойност е 170 млн. лева. Регулаторът се е сезирал по жалби на фирми.

Поръчката беше обявена още през декември 2023 година, но решението за определяне на изпълнител е от началото на септември. Данните в Агенцията за обществени поръчки (АОП) показват, че оферти са подали девет компании и обединения, като са отстранени пет от тях.

Офертата на "Алкател - Астор" е най-ниската - 144,2 млн. лева, но е класирана на второ място, а най-високата е на ДЗД "Ел Сървис 2024" - 181,7 млн. лева. ЕСО определя за изпълнител на тази поръчка "Балъкесир Електромеканик Санаи Тесеслери", чиято оферта е на стойност 146,7 млн. лева.

Срещу тази поръчка има жалби от "Алкател - Астор", класирана в крайна сметка на второ място, и от "Ел Сървис 2024", на базата на които антимонополната комисия е стартирала две производства.

От публикуваните материали става ясно още, че "Обединение Елпро" обжалва пред КЗК решението на мрежовия оператор в обществена поръчка, свързана с дигитализация на работните процеси на терен. Претенции към това решение има и още една компания - "Телелинк Инфра Сървисис".

Справка в Агенцията за обществени поръчки показва, че процедурата по избор на изпълнител е започнала още през април. Желаещите да участват е трябвало да подадат оферти до началото на юли. Прогнозната стойност на дейностите по този проект е 5,5 млн. лева (без ДДС).

На 9 септември ЕСО определят "Макроинвест" за изпълнител. Компанията е подала най-изгодната оферта - под 2,5 млн. лева. В търга са участвали общо седем компании и обединения, като един от тях - "Инфосистемс" е отстранен от процедурата, тъй като офертата не отговаря на изискванията.

От документацията по поръчката е видно, че "Обединение Елпро" е класирано на второ място с оферта на стойност 3,77 млн. лева, а "Телелинк Инфра Сървисис" - на пето с 5,45 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още