IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгария получава ядрено гориво от Русия през пристанището във Варна

Взаимната зависимост на западната и руската ядрена индустрия остава голяма, сочи доклад за развитието на сектора

15:32 | 19.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От 2022 година насам Унгария получава ядрено гориво от Русия през България, сочи шестият доклад за развитието на световната ядрена индустрия, изготвен от независими експерти от Германия, Япония, Тайван, Турция, Великобритания и САЩ под редакцията на Микъл Шнайдър и Антъни Фрогат.

В него се посочва, че преди войната в Украйна Будапеща е получавала ядрено гориво с влакови композиции през територията на Украйна. Сега маршрутът е друг - с кораби, ескортирани от военни през Черно море, до пристанището във Варна и оттам до Унгария с влак. В страната вече има резерви за три години и през ноември 2023 година парламентът одобри търсенето на алтернативни доставчици.

България също има договор за доставки на ядрено гориво с Русия. От Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) коментираха в началото на 2023 година, че още от 2014 година, тоест с окупацията на Крим и части от Донбас, са договорени алтернативи маршрути с кораби, но отказаха да уточнят какви са те от съображения за сигурност. Тогава от институцията съобщиха, че през страната ни минават доставките за Словакия и Унгария.

Докладът посочва оставащата взаимна зависимост на западната и руската ядрена индустрия и авторите отчитат, че тя ще бъде трудна за преодоляване. В работата по всички 13 реактора, чието строителство е започнало през последните пет години извън Китай, участва "Росатом". Много западни доставчици на части, като например френската компания за производство на турбини Arabelle Turbines, нямат други чуждестранни клиенти освен руския холдинг.

Алтернативите

В същото време, на фона на военните действия в Украйна, Westinghouse започва да завладява пазари в Европа. Компанията вече доставя ядрено гориво за единия от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" и беше посочена от Народното събрание като доставчик на технологията за следващите два блока в централата. Westinghouse ще изгради и първите ядрени мощности в Полша, както и ще развива технологията в Украйна. В страната обмислят покупката на оборудването на АЕЦ "Белене", за което България плати малко над 600 млн. евро.

В отговор на парламентарен въпрос служебният енергиен министър Владимир Малинов потвърди, че енергийното министерство продължава разговорите с украинската страна и ще изпълни изискването на парламента оборудването да бъде продадено най-малко за сумата, която България плати за него.

Алтернативен доставчик на гориво за реакторите от типа ВВЕР е и френската Framatome. Компанията ще осигури гориво за шести блок в АЕЦ "Козлодуй" и за целта няма нужда от процедура по сертификация, през която мина Westinghouse, тъй като горивото е идентично с това на руската ТВЕЛ (част от "Росатом"). Компанията има предварители споразумения за доставка за Словакия и Унгария.

Но освен доставчик на технологии и ядрено гориво Русия е водещ износител на уран, включително и за САЩ. През 2021 година Съединените щати покриват 28% от потреблението на обогатен уран с доставки от Русия, но ограничиха вноса в отговор на руската агресия в Украйна. Заради голямата зависимост Вашингтон позволи изключения до 2027 година, но само в случай че има заплаха за националната сигурност.

Към средата на 2024 година ядрени реактори работят в 32 държави по света, като в 10 от тях има активни програми за строителство на нови мощности. В последните 30 години само четири държави - Румъния, Иран, Обединените арабски емирства и Беларус, са въвели в експлоатация ядрен блок за първи път, два от тях - през 2020 година.

Четири държави са замразили нови ядрени проекти - Белгия, Испания, Швейцария и Тайван.

През 2021 година в бившите социалистически страни ядрените централи имат значителна част в производството на електроенергия  - от 40% от енергийния микс в Чехия и 40,5% в България до 61,3% в Словакия и 55% в Украйна. След унищожаването на голяма част от украинските енергийни мощности, страната все повече разчита на ядрените си централи за производство на електроенергия. В пет държави от ЕС работят 19 руски реактора - повечето от типа ВВЕР 440 и само четири ВВЕР 1000, както и още 15 в Украйна.

ЕС не е въвел санкции срещу руската ядрена индустрия заради голямата зависимост на част от членовете си от доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още