IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И мрежовите оператори ще бъдат компенсирани заради скъпия ток

Няма нужда от нотификация от ЕК на новата помощ за небитовите потребители, казват от правителството

19:44 | 18.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Операторите на електроенергийната мрежа - Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и електроразпределителните дружества, също ще бъдат компенсирани заради високите цени на електроенергията, която купуват за своите технологични нужди, реши Министерският съвет. Решението за отпускане на компенсации за потребителите на свободния пазар беше взето в края на юли от Народното събрание по искане на ГЕРБ-СДС, БСП, "Възраждане" и ДПС. 

Тогава депутатите определиха таван върху цената на тока от 180 лева за мегаватчас, като разликата между тази цена и средномесечната цена в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) се покрива със средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). Мярката е временна и важи до края на годината.

За мрежовите оператори ще бъдат покривани 100% от разликата между средномесечната цена на БНЕБ и стойността на технологичните разходи, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От правителствената пресслужба отбелязват, че според становище на комисията мрежовите оператори са приравнени на крайни клиенти за своите технологични разходи, което всъщност и дава възможността за предоставяне на компенсации и за тях.

Компенсациите за мрежовите оператори ще важат за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г.

Включването на мрежовите оператори в програмата за компенсации представлява подобрение на механизма, без да го променя по същество. Поради това България може да разчита на вече даденото одобрение на мярката през 2021 г. и ново такова не е необходимо, става ясно от комуникация между Министерството на енергетиката и ГД „Конкуренция“ на Европейската комисия, касаеща режима на държавните помощи.  

Разширяването на програмата е допълнителна мярка за защита на икономическите баланси и макроикономическата стабилност чрез запазване на конкурентоспособността на икономиката и ограничаване на инфлацията.

Компенсациите по програмата ще бъдат изплатени до 31 март 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още