IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще успее ли Испания да постигне целта за 11 гигавата водороден капацитет до 2030 г.?

Страната ще се нуждае от допълнителна подкрепа от своите програми за стимулиране на индустрията, изтъква Rystad Energy в нов доклад

22:55 | 17.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Испания е утвърден лидер в зелената енергия в Европа, със значителния си капацитет за производство на вятърна и слънчева енергия, като делът на възобновяемата енергия от националния енергиен микс вече надхвърля 50%. Следващата фаза от стратегията за декарбонизация на Испания изглежда оползотворява нейния производствен потенциал за водород, пише Oilprice.

Според проучване на Rystad Energy Испания може да постигне приблизително 5 гигавата (GW) инсталиран производствен капацитет чрез електролизатори до 2030 г. Въпреки това, за да постигне целта си от 11 GW – най-високата в Европейския съюз (ЕС) – страната ще се нуждае от допълнителна подкрепа от своите програми за субсидиране. Германия я следва плътно на второ място с цел от 10 GW до 2030 г., но в момента се очаква да достигне 4,5 GW, показва анализа на Rystad Energy.

Оптималните условия на Испания за възобновяема енергия, съчетани с подкрепящи политики, я позиционират като един от най-рентабилните региони за производство на зелен водород. Въпреки че глобалният водороден пазар не е отговорил на ранните и ентусиазирани очаквания на инвеститорите, перспективата е по-обещаваща. Прогнозите на Rystard показват, че Испания може значително да увеличи производството на екологичен водород до 2030 г., като повечето проекти се считат за нискорискови и са напът за навременно въвеждане в експлоатация, благодарение на силната държавна подкрепа. Това финансиране вече стимулира напредъка, както се вижда от неотдавнашното окончателно инвестиционно решение на BP за първата 25-MW фаза на завода за водород, чийто капацитет може да се разшири до 2 GW до 2035 г.

Европейската водородна банка (EHB) подчерта предимствата и интересите в испанския водороден сектор, като предостави субсидии на три големи испански инициативи чрез пилотен търг, който привлече общо 130 оферти от европейски държави, включително 46 от Испания. Подкрепата на EHB се допълва от значителния пакет на испанското правителство в размер на 794 млн. евро по програмата на ЕС IPCEI Hy2Use, насочена към подкрепа на инфраструктурата, свързана с водорода, включително широкомащабни електролизатори и транспортни мрежи за производство, съхранение и разпространение на водород.

Нещо повече, водородният сектор на Испания ще се възползва от програма за субсидиране на стойност 2,3 млрд. евро, обявена наскоро от правителството, от които 1,2 млрд. евро ще бъдат предназначени за разработване на възобновяеми водородни хъбове, а други 750 млн. евро за укрепване на националната верига на доставки на зелени технологии.

С това Испания се присъединява към други европейски страни като Германия, Франция и Нидерландия, които наскоро обявиха програми за финансиране и търгове за милиарди долари.

В пилотния търг на EHB офертите от всички кандидати варираха от 0,37 до 0,48 евро на килограм водород от възобновяеми горива от небиологичен произход (RFNBO), като проектите получиха безвъзмездни средства между 8 и 245 млн. евро. Испанските оферти се откроиха с най-ниските средни изравнени производствени разходи, възползвайки се от по-ниските си разходи за възобновяема енергия.

Един от наградените испански проекти, Hysencia на DH2 Energy, ще разполага с 35 MW капацитет и ще предложи 0,48 евро на килограм като цена за 17 000 тона водород за 10 години, изисквайки 8,1 млн. евро финансиране.

Разположен в Аргон, проектът на компанията наскоро получи разрешително за опазване на околната среда и ще включва 49 MW слънчева захранваща мощност. Със стимулите прогнозната изравнена цена на водорода по проекта е 6,24 евро на килограм. DH2 Energy ще си сътрудничи с ArcelorMittal и Fertiberia, които ще използват водород съответно в стоманодобивната промишленост и производството на торове.

Вторият успешен испански проект в пилотния търг на EHB беше El Alamillo H2 от Benbros Energy. Това включва 60 MW капацитет и цена от 0,38 евро на килограм, което изисква общо финансиране от около 24,6 млн. евро за 65 000 тона водород за 10 години. Това прави очакваната изравнена цена на проекта за водород, със стимулите, 5,80 евро на килограм, като подробности за споразуменията за доставка все още не са налични.

Последният испански проект, спечелил в търга на EHB, е Catalina на Renato PtX с 500 MW капацитет при цена от 0,48 евро на килограм за 480 000 тона водород за период от 10 години.

На национално ниво Министерството на екологичния преход на Испания разкри инициатива за финансиране от 1,2 млрд. евро за широкомащабни проекти за екологичен водород и мощни електролизни инсталации, финансирани изцяло чрез Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF). Планирана да стартира през последното тримесечие на 2024 г., програмата има за цел да разработи обширни зелени водородни клъстери, стимулирайки широкомащабно производство и използване на електролитен водород и неговите производни.

За да се класират за финансиране, кандидатите трябва да осигурят ангажименти да закупят най-малко 60% от производството на водород, да имат минимален инсталиран капацитет от 100 MW и да гарантират, че водородът се произвежда от възобновяеми източници. Те трябва да отговарят и на допълнителни критерии, включително насърчаване на създаването на работни места, равенство между половете, социално-икономическо развитие, малки и средните предприятия, практики на кръговата икономика и намаляване на емисиите. Проектите могат да обхващат множество локации в рамките на 100 километра една от друга и могат да получат до 400 млн. евро всеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
cido
преди 2 часа
Ако Педро Санчес не се махне от властта всичко е под съмнение....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още