IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ проучват дали завишеният внос на китайски обогатен уран помага на Русия

От началото на септември доставките на обогатен уран от Китай за САЩ възлизат на 242 990 килограма

17:40 | 17.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kim Raff/Bloomberg
Снимка: Kim Raff/Bloomberg

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън проучва причините за рязкото повишаване на вноса на обогатен уран от Китай в страната, започнало в края на 2023 година. Проучването е предприето на фона на опасенията, че по този начин Пекин помага на Москва да заобиколи забраната за износ на руски обогатен уран, която бе наложена от Вашингтон заради военната инвазия на Русия в Украйна, посочва БТА, позовавайки се на Ройтерс.

От началото на септември доставките на обогатен уран от Китай за САЩ възлизат на 242 990 килограма. Това сочат данни на Комисията за международна търговия на САЩ, цитирани от Ройтерс.

През май тази година, когато Джо Байдън подписа закон за забрана на вноса на руски обогатен уран, Китай също е внесъл в САЩ значително количество от ядреното гориво. Тогава китайският внос възлиза на 123 894 килограма обогатен уран.

Тези данни идват на фона на информацията, че през 2020 г. и 2022 г. в САЩ изобщо не е внасян обогатен уран от Китай, отбелязва агенцията.

Забраната, наложена от администрацията във Вашингтон, обаче предвижда част от руския внос на обогатен уран в САЩ да продължи до 2028 г., ако възникнат "опасения относно доставките".

От началото на тази година до юли в САЩ са внесени 313 050 килограма руски обогатен уран. Това представлява спад с 30 на сто в сравнение с миналата година, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още