IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BP продава своя американски бизнес за оншорна вятърна енергия

Активите не са в съответствие с плановете на ръководството за растеж, изтъква британската компания

19:00 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британската енергийна компания BP планира да продаде своя бизнес  с оншорна вятърна енергия в САЩ, изтъквайки, че активите не са в съответствие с плановете на ръководството за растеж, съобщава Ройтерс.

BP заяви, че скоро ще стартира процеса на продажба на своите активи за производство на вятърна енергия на суша, bp Wind Energy, която има дялове в 10 действащи вятърни проекта в седем американски щата.

„Вярваме, че бизнесът вероятно ще има по-голяма стойност за друг собственик“, изтъква в изявление Уилям Лин, вицепрезидент на BP, отговарящ за газа и нисковъглеродна енергия.

Няколко компании за офшорна вятърна енергия отмениха или се опитаха да предоговорят договори за електроенергия за планирани проекти в САЩ през изминалата година, като се позоваха на скока на разходите за материали, високите лихвени проценти и прекъсванията във веригата на доставки.

Активите на bp Wind Energy, която има нетен общ генериращ капацитет от 1,3 гигавата, не са в съответствие с плановете на BP за растеж на Lightsource bp, най-големия разработчик на соларна енергия в Европа.

BP обяви през ноември, че ще поеме пълната собственост върху Lightsource bp. Сделката за изграждане на капацитет на възобновяема енергия се очаква да приключи до края на годината.

Компанията заяви в понеделник, че ще интегрира своето развитие относно оншорната възобновяема енергия в Lightsource bp.

Решението следва мярката, предприета от новия главен изпълнителен директор на BP Мъри Очинклос, който наложи замразяване на наемането на нови служители и постави на пауза новите офшорни вятърни проекти, тъй като акцентира върху петрола и газа на фона на недоволството на инвеститорите от стратегията за енергиен преход, разкриват източници, запознати с темата.

Това бележи рязък обрат от посоката, която предшественикът на Очинклос, Бърнард Луни, пое, за да отдалечи компанията бързо от изкопаемите горива. Това натежа върху акциите на BP, тъй като възвръщаемостта от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се сви, докато печалбите от петрол и газ скочиха след пандемията от COVID-19 и руската инвазия в Украйна.

Миналия месец датската група за възобновяема енергия Orsted отчете 3,9 млрд. датски крони (581,59 млн. долара) загуби от обезценка за второто тримесечие, отчасти поради закъсненията в голям американски проект за вятърна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още