IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Булгаргаз“ направи заявка пред КЕВР за 3% ръст на цената на природния газ

За покриване на вътрешното потребление през октомври ще се използват основно газ, доставен по дългосрочния договор с Азербайджан, както и от газохранилището в Чирен

18:45 | 15.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Поскъпване на природния газ с 3 на сто от октомври предвижда "Булгаргаз" ЕАД. Това става ясно от заявлението, което газовата компания е внесла в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщава БНР.

През следващия месец за покриване на вътрешното потребление ще се използват основно количества природен газ, доставени по дългосрочния договор с Азербайджан, както и от газохранилището в Чирен. 

Тъй като от 1 октомври би трябвало в търговска експлоатация да влезе терминалът в гръцкия град Александруполис, където страната ни е резервирала капацитет, се очаква оттам да бъдат доставени и количества втечнен природен газ (LNG).

От "Булгаргаз" обаче посочват, че все още нямат подписано потвърждение за тези доставки с компаниите, спечелили търговете. Това означава, че може да има промяна в цените при подаването на крайното заявление на компанията в края на месеца.

За този месец газът поскъпна с близо 2%. КЕВР утвърди цена на синьото гориво за следващия месец от 61,91 лв. за мегаватчас (MWh).

Според регулатора, причината газът да поскъпне, вместо да поевтинее, е, че поради предложената от обществения доставчик цена, която е много по-благоприятна спрямо цените на международните пазари, клиентите са подали заявки за допълнителни количества газ. Това увеличава общото количество природен газ за покриване на месечното потребление и повишава цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 15.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още