IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Един от последните големи потребители на руски газ в Европа загърбва доставките от Москва

Wien Energie е осигурила 10 тераватчаса газ от алтернативни доставчици, включително такива от Северна Африка и Северно море

18:15 | 13.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата компания за комунални услуги във Виена се отказва от употребата на руски природен газ, съобщава Bloomberg.

Wien Energie GmbH, която осигурява енергия на два милиона души във и около австрийската столица, заяви, че няма да има нужда от руско гориво от следващата година, след като в продължение на десетилетия тя разчиташе на доставки от Москва.

Тя си е осигурила 10 тераватчаса алтернативи, еквивалентни на около 12% от националното потребление, от Северна Африка, Северно море и други доставчици на втечнен природен газ (LNG).

„Поради агресивната война на Русия, независимостта от руския газ е от решаващо значение за сигурността на доставките“, подчерта финансовият директор на Wien Energie Петер Ханке по време на пресконференция. „Всички домакинства, търговски клиенти и електроцентрали ще работят с неруски газ през 2025 г.“, добави той.

Това може да помогне за облекчаване на натиска върху газовите пазари, като търговците се подготвят руските газови потоци през Украйна да спрат от януари заради изтичане на договора между страните. Австрия получи повече от половината от общите си доставки от този маршрут през първата половина на годината.

Вносът на газ в Австрия все още е доминиран от Русия. Графика: Bloomberg Вносът на газ в Австрия все още е доминиран от Русия. Графика: Bloomberg

Въпреки че Wien Energie ще продължи да получава газ чрез Централноевропейския газов хъб, в бъдеще тя ще изисква от търговците да удостоверяват, че горивото, което тече в града, не е от Русия. Компанията ще използва сертификати за произход, за които казва, че са устойчиви на фалшифициране и са базирани на блокчейн технология.

Компанията също така обеща да не повишава цените за крайните потребители, въпреки че алтернативните доставки струват малко повече от руския газ, посочи главният изпълнителен директор Микаел Стребл.

Австрия поддържа една от най-старите и дълбоки връзки в Европа с руската енергетика и през 2018 г. удължи дългосрочен договор за газ до 2040 г. Държавната OMV AG, най-голямата компания за изкопаеми горива в страната, израсна от подписания след Втората световна война договор за независимост, с който се предават контролираните от Съветския съюз енергийни активи на страната в замяна на неутралитета ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
гъбко
преди 43 минути
А какви времена бяха само, търсеният от Международният съд в Хага за престъпления срещи човечеството търкаше сватбарските дансинги из Виена. Сега само снимките ще му останат от това време. Некой с компетентен с квалитетни източници да сподели колко сондажа за газ са запечатали вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още