IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската National Grid продава своя ЕСО на правителството за 830 млн. долара

Сделката е част от усилията на Великобритания да постигне поставените цели за чиста енергия

12:52 | 13.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британската енергийна компания National Grid Plc е постигнала споразумение да продаде своя електроенергиен системен оператор (ЕСО) на британското правителство за 630 млн. паунда (828 млн. долара), съобщава Bloomberg.

Сделката е част от усилията на Великобритания да постигне поставените цели за чиста енергия, докато присъединява все повече източници на възобновяема енергия към мрежата. ЕСО помага за балансиране на енергийната мрежа на Кралството.

Планирането на електроенергийната и газопреносна мрежа „трябва да бъде обединено под един покрив, тъй като новият независим национален енергиен системен оператор стартира за постигане на преход към чиста енергия“, става ясно от изявление на Министерството за енергийна сигурност и въглеродна неутралност.

Новата организация трябва да започне работа на 1 октомври. Тя ще бъде председателствана от бившия главен изпълнителен директор на E.ON UK Пол Голби, а Финтан Слай, понастоящем директор на електроенергийния системен оператор, ще бъде неин главен изпълнителен директор.

Великобритания засилва усилията си за постигане на целта за въглеродно неутрална електроенергийната мрежа до края на десетилетието, като ускорява внедряването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Разширяването на мрежата също е от ключово значение за енергийния преход на Обединеното кралство, което позволява транспортирането на вятърна енергия до местата, където има най-голяма нужда от енергия.

Националният енергиен системен оператор ще помогне при планирането на електрическите и газопреносни мрежи, в опит да се рационализира процеса и да се вдъхне повече доверие на инвеститорите.

Правителството възложи на ръководството задача да предостави съвети относно това какво е необходимо за постигане на целта за 2030 г.

Стойността на сделката е „справедлива пазарна цена“, заяви анализаторът на Citigroup Inc. Джени Пин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още