IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия иска да изнася водород до 2030 г. в план за над 5 млрд. долара

Това ще позволи годишно производство на най-малко 500 хил. тона водород, произведен с възобновяема енергия, и минимален износ от 200 хил. тона

10:37 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралия, един от най-големите износители на природен газ в света, очаква да започне да доставя зелен водород на други страни до края на това десетилетие, като се стреми да стимулира бавния напредък в глобалната търговия с горивото, което не отделя въглерод при изгаряне, пише Bloomberg.

Очаква се правителствените стимули в размер на около 8 млрд. австралийски долара (5,4 млрд. щатски долара) през следващото десетилетие да отключат 50 млрд. австралийски долара частни инвестиции, става ясно от актуализирана Национална стратегия за водород, публикувана в петък.

Това ще позволи годишно производство на най-малко 500 хил. тона водород, произведен с възобновяема енергия, и минимален износ от 200 хил. тона до 2030 г.

Австралия се стреми да даде тласък на производството на зелен водород — смятан за ключов елемент за намаляване на емисиите на парникови газове в енергоемки отрасли като производството на стомана. Въпреки че огромните ѝ открити пространства дават географско предимство на страната за изграждане на соларни паркове и вятърни турбини, необходими за захранване на електролизаторите, BloombergNEF очаква САЩ, Европа и Китай да представляват 80% от доставките на водород до 2030 г.

„Водородът ще играе важна допълваща роля за електрификацията, като отвори пътища за нисковъглеродна консумация в индустрии, които трудно могат да намалят емисиите“, посочва министърът на енергетиката Крис Боуен. „Като използваме нашите водещи в световен мащаб възобновяеми енергийни ресурси за производство на възобновяем водород, ние можем да предоставим нови възможности за местно производство като зелени метали и химикали, нисковъглеродни течни горива и износ на енергия за нашите международни партньори“, допълва министърът.

Водородът е важен фактор при достигането на въглеродна неутралност. Графика: Bloomberg Водородът е важен фактор при достигането на въглеродна неутралност. Графика: Bloomberg

Все пак страната изпитва затруднения да развие сектор за производство на зелен водород. Милиардерът Андрю Форест – основател на производителя на желязна руда Fortescue Ltd. и един от най-големите защитници на горивото – през юли отложи целта за производство на 15 милиона тона годишно до 2030 г., като се позова на високите цени на енергията.

Търсенето също изостава. Само около 12% от производствения капацитет, планиран да бъде въведен в експлоатация до края на десетилетието, в момента има идентифицирани купувачи и само малък дял от тези сделки са обвързващи, изтъква BNEF в доклад, публикуван през май.

Австралия представи своята водородна стратегия през 2019 г. Актуализираният план включва четири цели за пазара на страната, включително идентифициране на най-обещаващите сектори на търсенето и изграждане на индустрия, която е конкурентоспособна по отношение на разходите.

Правителството също подписа споразумение с Германия, което ще отключи 660 млн. австралийски долара споделени инвестиции в австралийски водородни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още