IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 90% от капацитета на газохранилището „Чирен“ е запълнен

За втора поредна година съоръжението е запълнено до това ниво преди поставения от ЕС краен срок от 1 ноември

13:32 | 12.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Подземното газово хранилище “Чирен” вече е запълнено на 90,24% от техническия капацитет за съхранение, информира пресслужбата на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

По този начин, за втора поредна година, е постигнато предсрочно изпълнение на задължението за запълване на 90% от обема на хранилищата в страните от Европейския съюз (ЕС) не по-късно от 1 ноември на всяка година.

Нагнетателният сезон на ПГХ „Чирен“ продължава до края на октомври, като на база резервираните капацитети „Булгартрансгаз“ очаква в този период да бъдат нагнетени допълнителни количества природен газ.

Към настоящия момент общо 12 компании – 7 български и 5 международни, съхраняват природен газ в „Чирен“.

От компанията посочват, че нивото на запълване на газовото хранилище и планираните мероприятия за подготовка за есенно-зимния период гарантират готовността и сигурността на доставките на природен газ за предстоящия отоплителен сезон.

През август Европейската прокуратура влезе в офисите на „Булгартрансгаз“ за проверка, свързана с проекта за разширяване на „Чирен“. Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който допреди няколко месеца беше начело на "Булгартрансгаз", уточни, че става въпрос за обществената поръчка конкретно за подземната част от разширяването на газохранилището. Изпълнението на договора ще бъде спряно до приключване на проверката, допълни той.

Според Мартин Владимиров, старши анализатор по енергетиката в Център за изследване на демокрацията, проверката е свързана със злоупотреба с европейски средства по стратегически проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още