IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подкрепена от Vitol компания влага 450 млн. евро в проекти за батерии в Германия

Планираното съвместно предприятие на VPI с германската Quantitas Energy ще създаде съоръжения за съхранение на енергия, предимно базирани в Североизточна Германия

16:09 | 12.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Енергийната компания VPI, подкрепяна от най-големия търговец на енергия в света Vitol, ще инвестира до 450 млн. евро през следващите три до пет години в проекти за батерии в Германия, съобщава Ройтерс, цитирайки главния изпълнителен директор на VPI.

Германия планира бързо да разшири капацитета си за възобновяема енергия, за да представлява 80% от енергийния микс на страната до 2030 г. от около 40% в момента, което също ще изисква увеличаване на съхранението на енергия, за да се балансира търсенето и предлагането в мрежата.

VPI вече притежава енергийни активи във Великобритания и Ирландия, като посочва, че съвместното предприятие за батерии с германската фирма за съхранение на енергия Quantitas Energy ще бъде първата ѝ инвестиция в страната.

Поради високите нива на производство на слънчева енергия в средата на деня, пазарът на електроенергия в Германия може да се сблъска с изключителна ценова волатилност в рамките на деня. Компаниите за стационарни батерии могат да се възползват от продажбата на енергия по време на пиково търсене, докато събират електричество по време на ниски нива на потребление.

„В Германия голяма част от възможностите (за батерии) са на пазара на едро... и това е така, защото голяма част от възобновяемата база представлява соларна енергия, което създава ценови разлики в сегмента „в рамките на деня“, подчертава Хорхе Пикунич, главен изпълнителен директор на VPI.

Инвестицията е насочена към разработване на до 500 MW капацитет за съхранение на енергия чрез стационарни батерии през следващите три до пет години, като се очаква съвместното предприятие да изгради 10 проекта, предимно базирани в Североизточна Германия - регион, богат на производство на вятърна енергия.

Пикунич казва, че отделните проекти ще бъдат различни по мащаб, но по-голямата част от батерийните комплекси ще имат капацитет от 60 MW.

Изпълнителният директор добавя, че VPI ще бъде мажоритарен акционер в съвместното предприятие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 1 час
И у нас така. Нали ребята? Нищо , че паралелно ще плащаме и за въглища, не че работят, ама тъй, за спорта, все едно работят, щот сме богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още