IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Три четвърти от LNG терминалите в Европа могат да останат неизползвани до 2030 г.

Очакваният пик на потреблението на газ в региона означава, че той ще се нуждае от много по-малко газ в края на десетилетието, оставяйки голяма част от инфраструктурата неизползвана

09:59 | 12.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че Европа вероятно е достигнала своя пик в потреблението на втечнен природен газ (LNG), регионът продължава да изгражда терминали за внос и свързана с тях инфраструктура, което повишава риска тези съоръжения да останат неактивни и да се превърнат в блокирани активи, предупреждава мозъчният тръст Институт за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA), цитиран от Bloomberg.

Вносът е напът да спадне с 11% през тази година и този спад трябва да се ускори до 37% до края на десетилетието, става ясно от нов доклад на IEEFA. Тъй като някои страни все още планират да изградят повече терминали, три четвърти от вносния капацитет на континента рискува да остане неизползван до 2030 г.

Европа инвестира милиарди долари във втечнен природен газ през последните две години, тъй като заменя руските доставки чрез газопроводи след войната на Кремъл в Украйна. Но през първите шест месеца на тази година половината от терминалите за внос на втечнен газ в Европейския съюз (ЕС) отчитат степен на използване под 50%.

Основен пример за това е Германия, която нае множество плаващи терминали, за да си осигури доставки от страни като САЩ и сега изгражда наземни съоръжения за LNG. И все пак търсенето на това гориво е застрашено от фокуса на страната към преминаване към възобновяема енергия, изграждайки вятърни турбини и соларни паркове.

„Капацитетът за регазификация на LNG на страната ще се утрои до края на десетилетието“, посочва Ана Мария Джалер-Макаревич, водещ енергиен анализатор за Европа в IEEFA. „Тъй като повишената електрификация и внедряването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) помагат на Германия да продължи да намалява потреблението на газ, не е ясно дали тя ще има нужда от толкова много (капацитет за регазификация)“, добавя тя.

Търсенето на газ в Германия е спаднало с 4% през първата половина на тази година в сравнение с година по-рано, коментира още Джалер-Макаревич. Перспективите за промишленото търсене също са мрачни, тъй като енергийната криза осакати бизнеса и принуди някои заводи да затворят или да се преместят там, където горивото е по-евтино.

Германия регистрира сериозен ръст в капацитета за внос на втечнен газ. Графика: Bloomberg Германия регистрира сериозен ръст в капацитета за внос на втечнен газ. Графика: Bloomberg

Германски политици заявиха, че натрупването на газова инфраструктура е необходимо, за да се гарантира енергийната сигурност на страната и да се преодолее опасната зависимост от руския газ.

Средната степен на използване на терминалите за внос на LNG в ЕС е спаднала до 47% през първото полугодие от 63% преди година, съобщи базираният в Кливланд мозъчен тръст. Делът на LNG в търсенето на газ в Европа спадна до 31% от 37% година по-рано.

IEEFA прогнозира, че до 2030 г. капацитетът за внос на LNG в Европа ще се увеличи с 21% до 414 млрд. куб. метра, което означава, че регионът може да има повече от 300 млрд. куб. метра неизползван капацитет.

Със сигурност терминалите за LNG в Европа целят да предоставят сигурност на доставките и тяхното използване през годината варира в зависимост от времето, наличието на газ през газопроводите и промените в глобалното търсене.

Тъй като сделката на Русия за транзит за Европа през Украйна изтича през декември, зависимостта от LNG на страните от Източна и Централна Европа може да се засили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 1 час
Ще има да се плащат едни простои и резервирани обеми като наща работа с Боташа, но пък това е цената на независимостта от блатните енергоресурси, би казал зелкича и би си ударил гзъ в тавана, ако не го бяха предислоцирали на друг информационен фронт. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още