IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания започва да изоставя петролния и газов добив

Новото лейбъристко правителство има по-екологични планове

22:45 | 13.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролните и газови находища в Северно море бяха дойна крава за Обединеното кралство, но сега правителството се подготвя за бъдеще без сондиране, пишат за Politico Аби Уолъс и Андрю Макдонълд.

Лейбъристите взеха категорично властта на изборите с обещания да се откажат от изкопаемите горива за сметка на по-екологична енергия.

Премиерът Киър Стармър и неговият министър на енергетиката Ед Милибанд изключиха възможността да дадат на петролните и газови компании нови лицензи за сондиране край бреговете на Шотландия. Министерството на финансите пък е напът да увеличи данъците върху тези компании, като използва постъпленията за изграждане на повече соларни ферми и вятърни турбини.

Наскоро лейбъристите се отказаха от защитата на правно оспорване срещу сондирането в петролно находище в Северно море, поставяйки този проект под съмнение, след като беше одобрен от предишното, консервативно правителство.

Милибанд призна, че Обединеното кралство ще продължи да разчита на съществуващите петролни и газови находища за „десетилетия напред“. Но лейбъристите използваха първите си седмици на власт, за да сигнализират за загърбване на зависимостта от изчерпващите се резерви в посока бъдеще, доминирано от чисти технологии.

Милибанд бързо одобри четири огромни соларни ферми от юли насам. Стармър се ангажира Обединеното кралство да бъде челото на надпреварата за зелени технологии и обеща милиарди за новата държавна компания за чиста енергия Great British Energy.

„Има отговор, който се набива в очите“, каза Милибанд пред аудитория от лобисти на крайбрежните вятърни паркове две седмици преди да встъпи в длъжност. „Чистата енергия, която произвеждаме у дома, е по-евтина от изкопаемите горива и по-сигурна, защото диктаторите не могат да я контролират.“

Този подход разтревожи шефовете в изкопаемите индустрии и разгневи опозиционните депутати, които твърдят, че рискува да отнеме работни места в Обединеното кралство и да остави страната по-зависима от вноса. Освен това лейбъристите трябва да успокоят профсъюзните лидери, които оказват натиск върху партията относно нейните планове за подкрепа на стотици хиляди работници в Северно море.

Тази динамика е най-силна сред шотландските депутати, обезпокоени от ефекта върху една от най-големите страни производителки на петрол в Европа.

„Това е ужасно решение“, смята Андрю Боуи, бивш министър на енергетиката, чийто избирателен район в Абърдийн е средище на петролни и газови работници.

Опозицията спрямо становището на лейбъристите може да дойде и от лявоцентристката Шотландска национална партия (SNP), която владее децентрализирания шотландски парламент.

SNP се опита да превърне във въпрос позицията на лейбъристите за отдалечаване от петрола и газа на изборите през юли, като обеща да се застъпи за петролните работници в Северно море. Този подход не успя да спре електоралната загуба на SNP, въпреки че партията успя да запази всичките си парламентарни места в графство Абърдийн.

Шарън Греъм, генерален секретар на синдиката Unite - исторически един от най-големите донори на лейбъристите - поиска партията да спре забраната си за бъдещи лицензи, докато не е в състояние да предложи "жизнеспособен план за замяна на работните места в Северно море".

Властта също така е обвързана със знаково решение на Върховния съд от лятото, което установи, че правителствените служители трябва да вземат предвид дългосрочното въздействие върху климата преди да издадат лицензи за нефтен и газов добив.

Въз основа на това министрите решиха наскоро, че повече няма да се борят отделни правни предизвикателства срещу разработването на Роузбанк - най-голямото неизползвано петролно находище в Северно море.

Това решение не означава, че лицензът за Роузбанк е отменен, но е още една победа за борците за климата, които искат да видят край на сондажите в Северно море.

Теса Хан, изпълнителен директор на активистката група Uplift, която изиска съдебно преразглеждане срещу лицензирането на Роузбанк, каза, че съобразяването на правителството с решението на Върховния съд е „огромна стъпка напред към вземането на решения със здрав разум“.

Планът на лейбъристите да блокират бъдещи сондажи не е първият за страните производителки на петрол. Дания, която от години е база за мащабно проучване на изкопаеми горива, се отказа от нови сондажи в Северно море през 2020 г., позовавайки се на собствения си стремеж към зелени алтернативи. Нова Зеландия прекрати новите лицензи край бреговете си през 2019 г.

Ако съдилищата в крайна сметка постановят, че разрешението за Роузбанк е незаконно, решението ще се върне обратно към Милибанд и регулатора (Органа за преход в Северно море), за да се вземе ново решение въз основа на нови екологични оценки.

Правителството заяви, че ще публикува нови екологични насоки за петролните и газовите компании след решението на Върховния съд. Предстои то да се консултира по-късно тази година относно прилагането на забраната за бъдещи лицензи.

Но това не успокоява петролните и газови босове, които твърдят, че сондажите са от насъщно значение за икономическия растеж. „Никакви консултации или документ за политики няма да променят тази реалност“, предупреди Робин Алън, председател на Асоциацията на британските независими проучвателни компании, която лобира в полза на петролния и газов сектор.

„Правителство, което иска икономиката да расте, трябва да слуша внимателно лидерите в индустрията и не трябва да позволява да бъде водено от идеолози по стария път на икономическа стагнация“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още