IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България, Гърция и Румъния ще търсят заедно отговор на скъпата електроенергия

Липсата на достатъчно междусистемни връзки между Югоизточна и Централна Европа създава "енергиен остров" в региона, изтъква гръцкият енергиен министър

11:59 | 11.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Енергийният министър на Гърция Теодорос Скилакакис обяви, че неговата страна, България и Румъния ще разработят съвместно дългосрочно решение за борба с растящите цени на електроенергията в Югоизточна Европа, съобщава Ройтерс.

Мярката отразява опасенията, че настоящият единен пазар на електроенергия в Европейския съюз (ЕС) не отговаря на нуждите на страните от региона.

Гръцкото министерство на енергетиката посочва, че съвместната инициатива между България, Румъния и Гърция цели да създаде „постоянен механизъм за намеса, когато се отчитат екстремни цени“ поради факта, че Югоизточна Европа е „откъсната“ от останалата част на европейския енергиен пазар.

„Налице е следният парадокс: Няма достатъчно междусистемни връзки за пренос на електроенергия от Централна Европа към Югоизточна. Това води до екстремно високи цени в някои дни, което според нас не може да се приеме и е проблематично – в този конкретен случай“, посочва Скилакакис.

Очаква се гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да повдигне въпроса пред Европейската комисия (ЕК) по-късно тази седмица, като подчертае необходимостта от реформи за осигуряване на стабилни и достъпни енергийни доставки в региона.

Скилакакис обясни, че липсата на достатъчно междусистемни връзки между Югоизточна и Централна Европа е създала това, което той описа като "енергиен остров" в региона.

„Няма смисъл да се дават повече пари на производителите, когато проблемът е в липсата на инвестиции за взаимно свързване“, добавя той.

Скилакакис разкритикува настоящата система, като отбеляза, че мрежовите оператори, които трябва да отговарят за изграждането на нови междусистемни връзки, вместо това се облагодетелстват финансово от изкривяванията на пазара.

Гърция, която генерира почти половината от енергията си от слънчеви и вятърни паркове на сравнително ниски цени, се сблъска с рязко увеличение на цените през летните месеци, когато рязко скочи ползването на климатици, а доставките на електроенергия от свързаните с Гърция държави остават недостатъчни.

Скилакакис спомена, че е обсъдил въпроса с германския икономически министър Роберт Хабек по време на 88-ия международен панаир в Солун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 32 минути
До: тъпко: Не е ли нещо като ланда-сонда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
гъбко
преди 44 минути
До: 0pk Въпрос с понижена трудност. Знаеш ли какво е девиаторен ключ и можеш ли да монтираш такъв без да запалиш таблото на блока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 2 часа
Как ще е скъпа, тя нали е безплатна от перки и панелки? Поне така разправяше зелкича, преди да го заменят с гъбко. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още