IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогноза: Търсенето на петрол в САЩ ще достигне плато през 2024 г.

Администрацията за енергийна информация очаква потреблението на петрол в САЩ да остане непроменено на ниво от 20,3 млн. барела на ден

22:00 | 10.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът в търсенето на петрол в САЩ ще изчезне тази година, става ясно от прогноза на американската Администрация за енергийна информация (EIA), цитирана от Bloomberg.

Агенцията очаква потреблението на петрол в САЩ да остане непроменено на ниво от 20,3 млн. барела на ден. Това представлява промяна спрямо оценката на EIA от август, според която търсенето ще нарасне с 1% през тази година.

Въпреки това се очаква глобалното потребление да нарасне с 1 милион барела на ден, поставяйки пазара в дефицит на предлагане за годината, поради намаленото производство от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, общо известни като ОПЕК+.

Прогнозата като цяло съвпада с оценките на Международната агенция по енергетика (МАЕ), според които световното потребление на петрол ще се увеличи с малко под 1 млн. барела на ден, или приблизително с 1%, през тази и следващата година. Междувременно ОПЕК очаква световното потребление да скочи с 2 млн. барела на ден през тази година.

Междувременно Vitol, един от най-големите търговци на петрол в света, очаква търсенето на бензин в Китай да започне да намалява след 2025 г.

Петролните експерти по света следят отблизо търсенето в Китай, особено на фона на напредващия енергиен преход. Миналата седмица цените на суровия петрол паднаха до най-ниското си ниво от 2023 г., отчасти поради слабото икономическо представяне на най-големия вносител на петрол в света. Темата ще бъде ключова на конференцията APPEC в Сингапур, най-голямата годишна среща на петролната индустрия в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 44 минути
Който помпил, вече се е напомпил. От тук нататък значение ще има кой може да улавя слънчевите лъчи и вятъра най-ефективно, нали ребята? М/у другото, улисани в неволите на русНАЦИтата в Украйна и поетапното закриване на сондажи за газ в блатата отвъд Урал, форумните енергетици са проспали приливната енергия. Французите строят най-голямата ферма от подводни приливни турбини - 17,5МВт за тестове в мащаб. Цена на електричество от нея 80 евра за МВт. За любопитните --> https://***.flowatt.fr/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още