IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Eнергията на бъдещето изисква нови технологии

Технологиите с ИИ създават истинска революция в начина, по който компаниите наблюдават, анализират и оптимизират потреблението на енергия, казва инж. Бойко Бойков от Siemens България

09:15 | 11.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Визуализация: Siemens България
Визуализация: Siemens България

Инж. Бойко Бойков е специалист по енергийна ефективност в направление "Дигитални индустрии" на Siemens България. Той има над 17 години опит в сферата на индустриалната автоматизация и енергийния мениджмънт. Разговаряме с него за енергийната ефективност, за предизвикателствата пред българския бизнес и ролята на новите технологии.

- Инж. Бойков, през последните години значението на енергийната ефективност продължава да нараства в почти всички сектори. Какво според Вас стои зад тази тенденция и очаква ли се тя да се запази?

Да, наистина. Темата за енергийната ефективност все повече е в центъра не само на общественото внимание, но и на бизнес стратегиите на компаниите. Този фокус се очаква да се запази и в бъдеще, задвижван от глобалните тенденции, намаляващите ресурси и нарастващата загриженост за опазването на околната среда.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) световното търсене на енергия се очаква да нарасне с 4,6% през 2024 г., след като се възстанови от предизвиканото от пандемията забавяне. Това рязко увеличаване в потреблението подчертава критичната необходимост от ефективно управление на енергията във всички сектори.

Компаниите по света все повече признават значението на оптимизирането на потреблението на енергия не само като начин за спестяване на разходи, но и като важен фактор в посока устойчивост и същевременно съществено конкурентно предимство. Дигитализацията на енергийните системи, интегрирането на възобновяеми енергийни източници и децентрализацията на производството на енергия са сред най-значимите тенденции в областта на енергийния мениджмънт, които се очаква да определят напредъка към едно по-устойчиво производство и използване на енергията.

- Как Европа се адаптира към тези промени, особено по отношение на преминаването от изкопаеми горива към възобновяема енергия?

Данните за миналата година показват ясно, че Европа се отказва постепенно от изкопаемите горива. Въглищата, природният газ и петролът отстъпват място на по-чисти алтернативи като слънчевата и вятърната енергия. Рекордният растеж на възобновяемите източници, подкрепен от политиките на ЕС за декарбонизация, задават посоката към зелен енергиен преход.

Въпреки че ядрената енергия продължава да бъде ключов фактор, Старият континент се движи решително към по-чиста и устойчива енергийна система. 
Нашите наблюдения сочат, че все повече предприятия инвестират в соларни и вятърни енергийни проекти, за да намалят зависимостта си от изкопаеми горива.

Визуализация: Siemens България Визуализация: Siemens България

- Къде е България в този процес? Какви са проблемите, с които се сблъсква българската индустрия при прехода си към по-голяма енергийна ефективност?

Енергийната инфраструктура в България безспорно се нуждае от модернизация, за да отговори на нарастващите нужди на индустрията. Това включва обновяване на електропреносната мрежа и внедряване на интелигентни системи за управление на енергията.

Сред предизвикателствата, пред които е изправена страната ни, са остарялото оборудване, недостатъчната инвестиционна активност, липсата на квалифицирани кадри и ограничения достъп до финансиране.

- Споменахте интелигентните системи за енергиен мениджмънт. До каква степен те могат да допринесат за по-ефективно управление на енергията  и съответно по-малък екологичен отпечатък?

Със сигурност новите умни технологични решения притежават сериозен потенциал за оптимизация в това отношение. Така например една от най-актуалните тенденции в управлението на енергията е интегрирането на изкуствен интелект. Технологиите с ИИ създават истинска революция в начина, по който компаниите наблюдават, анализират и оптимизират потреблението на енергия. Например системите, задвижвани от изкуствен интелект, могат да предвиждат потреблението на енергия, да идентифицират неефективното ѝ използване и да предлагат корекции в реално време, което води до значителни икономии на разходи и намаляване на въздействието върху околната среда.

Друга забележителна тенденция е възходът на децентрализираните енергийни системи и микромрежи. Това са системи, които разполагат производството на енергия в близост до мястото на потребление и я предоставят за използване, когато тя е необходима. По този начин се постига по-голяма устойчивост, гъвкавост и възможност за по-ефективно интегриране на възобновяеми енергийни източници. Тъй като все повече предприятия се стремят да намалят въглеродния си отпечатък и да гарантират енергийна сигурност, микромрежите стават все по-привлекателна възможност.

Концепцията за „просуматори“ - субекти, които едновременно произвеждат и потребяват енергия - също набира популярност. С напредъка на соларните технологии и решенията за съхранение на енергия не само все повече компании, но и частни лица, проучват или вече използват възможностите за генериране на собствена енергия, като намаляват зависимостта от мрежата и евентуално дори продават излишната енергия обратно на доставчиците на комунални услуги.

- Говорейки за предизвикателства, един от основните проблеми, с който се сблъскват компании по цял свят, е липсата на цялостни, проследими и потвърдими данни за вредните емисии. По какъв начин може да бъде решен този проблем?

Факт е, че анализът на информацията за емисиите в предприятието става все по-важен, тъй като заинтересованите страни, включително клиентите и инвеститорите, изискват по-голяма прозрачност и конкретни действия в политиките за опазване на околната среда.

За щастие, вече са налични авангардни технологични решения, които позволяват цялостно проследяване и анализ на вредните емисии. За пример бих дал софтуерът SiGREEN на Siemens, който осигурява цялостен подход по отношение на емисиите. Този иновативен инструмент позволява на компаниите да управляват и намаляват емисиите по цялата верига на стойността, предоставяйки важна информация и приложими данни в подкрепа на целите за устойчивост. 

- По-рано тази година Siemens обяви старта на своя нов екологичен продуктов етикет, наречен EcoTech. Какво стои зад това име?

Да, това е една от най-новите стъпки на компанията в посока устойчивост. Siemens EcoTech дава на клиентите ни изчерпателна представа за ефективността на даден продукт според избрани екологични критерии. Той обхваща непрекъснато разширяващ се набор от продукти от цялото портфолио на Siemens за инфраструктурни и индустриални приложения.

Целта е да дадем възможност на клиентите ни за информирани решения при избора на продукт, подпомагайки техните собствени цели за по-голяма устойчивост. За целта компанията използва обширни данни, за да оцени производителността на жизнения цикъл на даден продукт спрямо набор от критерии в три измерения: устойчиви материали, оптимална употреба и възстановяване на стойността/кръговрат. В този смисъл етикетът осигурява непостигната до момента прозрачност и служи като важен инструмент в прехода към по-голяма устойчивост на цялата икономика.

Научете повече за Siemens EcoTech ТУК

Последна актуализация: 17:00 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още
Финанси виж още