IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Италия води преговори за създаването на компания за ядрена енергия

Това е сериозна промяна за страната, в която ядрената енергетика е забранена от десетилетия

07:00 | 09.09.24 г.
Снимка: Stefano Guidi/Getty Images
Снимка: Stefano Guidi/Getty Images

Италия иска да създаде нова компания за изграждане на малки ядрени реактори и според запознати официални лица води предварителни разговори с Ansaldo Nucleare SpA, Enel SpA и Newcleo Ltd., за да разработи план в тази посока, съобщи Bloomberg.

Този ход би бил сериозна промяна за страната, в която производството на ядрена енергия е забранено от десетилетия.

Правителството се стреми да създаде новата структура с чуждестранно технологично партньорство, което ще позволи скорошно производство на усъвършенствана ядрена енергия в Италия, заяви министърът на промишлеността Адолфо Урсо в неделя на форума Ambrosetti на езерото Комо, без да цитира нито една потенциално участваща фирма.

Ansaldo Nucleare, част от Ansaldo Energia, разработва ядрени централи и свързани с тях технологии. Newcleo разработва малки блокове, задвижвани от рециклирани ядрени отпадъци. Като държавен енергиен гигант Enel би имал ключово значение за всеки план.

Дискусиите относно международния партньор са в ход, въпреки че окончателният избор не е направен, са посочили източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като подробностите не са публични.

Ansaldo има за цел да допринесе за "производството на евтина, програмируема и екологична енергия" в Италия, се казва в изявление на компанията. Enel и Newcleo са отказали коментар, както и говорител на министерството на промишлеността.

Италия забрани производството и използването на ядрена енергия след референдуми през 1987 г. и 2011 г.

Правителството също така работи по законодателна мярка, която има за цел да възстанови използването на ядрена енергия с най-новите налични технологии по-късно тази година, заяви министърът на енергетиката Джилберто Пикето Фратин в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още