IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия повиши със 17,4 млрд. долара прогнозата си за приходите от петрол и газ тази година

Руското министерство на икономиката предвижда също средната цена на продавания за износ руски петрол да се повиши тази година до 70 долара за барел

23:19 | 06.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руското министерство на икономиката ревизира към повишение със 17,4 млрд. долара прогнозите си за износа през 2024 г. на петрол и газ, ключов източник на бюджетни приходи. Преди това министерството считаше, че той ще нарасне до 239,7 млрд. долара. Причината за подобряването на прогнозата е по-положителната перспектива за цените, сочи документ, видян от Ройтерс.

Подобряването на перспективите за петролния и газов бизнес на Русия показва как Западът изпитва затруднения да навреди трайно на руската икономика чрез безпрецедентните санкции, включително тавани върху цената на  петрола и ограничения за износа заради войната на Москва с Украйна.

Документът показва, че износът на руски суров петрол ще нарасне до 239,9 млн. метрични тона (4,8 млн. барела дневно) тази година спрямо 238,3 млн. тона през 2023 г.

Министерството очаква също средната цена на продавания за износ руски петрол да се повиши тази година до 70 долара за барел, ревизия към повишение с пет долара спрямо прогнозата през април. Това също така е ръст спрямо 64,5 долара през 2023 г. и е над ценовия таван от 60 долара за барел, наложен от Запада.

Цените на природния газ също бяха ревизирани към повишение за продажби в Европа и Китай.

Русия успя да отклони голяма част от бизнеса си от Европа след нашествието в Украйна, като засили търговията с Китай и Индия.

Ревизиите в крайна сметка означават по-високи приходи. Печалба от близо 240 млрд. долара от износ на петрол и газ тази година ще представлява ръст с 13 млрд. долара спрямо 2023 г. Прогнозата за 2025 г. също беше повишена до 236,5 млрд. долара спрямо 226,2 млрд. долара при предишната прогноза.

Добивът на петрол намалява

В четвъртък руският президент Владимир Путин заяви, че световната икономика ще се провали без руския петрол и газ.

Пред икономически форум в Далечния изток на Русия той каза, че Москва планира да продължи да пренася газ през Украйна за ЕС, но Русия не може да принуди Киев да спазва споразумението за транзит, което изтича в края на тази година.

Русия очаква добивът на газ да нараства всяка година до 2030 г., крайната година за сегашните прогнози, но министерството ревизира към понижение очакванията както за петролния добив, така и за общия обем на енергийния износ.

Русия участва в усилията, оглавявани от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, за ограничаване на добива на петрол, за да се подкрепи нестабилният пазар.

В актуализираните прогнози се очаква руският добив на петрол да намалее до 521,3 млн. тона тази година спрямо 529,6 млн. тона през 2023 г. Това е спад с 1,7 млн. тона спрямо предишната прогноза.

Перспективите за петролния добив през 2025 г. бяха намалени, като се очаква производството да спадне още до 518,6 млн. тона, свиване с 11,4 млн. тона спрямо предишната прогноза, сочат данните на министерството на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 06.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още