IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газът в Европа поскъпва на фона на засиленото търсене от Египет

Цените на газа в Европа с доставка през зимата ще се движат в зависимост от нарастването на търсенето, прогнозират анализатори

14:45 | 06.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на търгувания в Европа природния газ продължават да се повишават, тъй като от Египет се появиха признаци за по-интензивна конкуренция на пазара, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху природния газ в региона поскъпват с около 4%.

Египет се стреми да закупи 20 товара втечнен природен газ (LNG) с доставка през октомври, като за първи път от години страната от Северна Африка търси внос, за да се подсигури преди зимата.

Това разтревожи трейдърите относно пазарния баланс на Европа, тъй като увеличаването на търсенето на други места може да свие наличността. Въпреки че газохранилищата в региона поддържат стабилни нива, Европа разчита на непрекъснато потоци от различни доставчици по света, след като Русия ограничи доставките по тръбопроводи през 2022 г.

„Цените на газа в Европа с доставка през зимата ще се движат в зависимост от нарастването на търсенето“, пише Флоранс Шмит, европейски енергиен стратег в Rabobank. „По-студена от очакваното зима в Европа също може да оскъпи газа“, добавя той.

Цените на природния газ в Европа растат. Графика: Bloomberg Цените на природния газ в Европа растат. Графика: Bloomberg

Закупуването на LNG товари с доставка през есента и зимата от Египет може да превърне страната в нетен вносител на газ. Бързо намаляващото производство на газ и необичайно горещото лято накараха северноафриканската страна да увеличи вноса на LNG тази година до най-високото си ниво от 2018 г.

Пазарът следи отблизо сигналите на Москва относно края на транзитното споразумение между Украйна и Русия и въздействието, което това ще има върху доставките в региона от януари. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев посочи по-рано, че е бил потърсен от Москва и Киев за улесняване на транзита на газ през Украйна за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 06.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още