IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тръмп трудно ще намали цените на енергията в САЩ

Той обещава по-ниски разходи за бензин и ток – области, в които президентът има ограничен контрол

07:35 | 10.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След сривовете на цените през 2016 г. и 2020 г. производителите на петрол и газ успешно повишиха цените на акциите си, като насочиха повече пари към дивиденти и обратно изкупуване на акции, а не към нови сондажи.

Най-малко 63% от изходящите парични потоци в индустрията са отивали ​​за капиталови разходи през всяко от осемте тримесечия преди дъното на срива през 2016 г., според анализ на Evaluate Energy на 46 публично търгувани производители. През последните осем тримесечия тази цифра е 49%.

Производството на петрол в САЩ в крайна сметка достигна рекордни нива при президента Байдън, надхвърляйки 13 милиона барела на ден тази година. Но нивата на производство нарастват с по-бавни темпове и повечето петролни ръководители казват, че бързият растеж е приключил.

Около 13% от домакинствата в САЩ закъсняват с плащането на сметките си за енергия, според Националната директорска асоциация за енергийна помощ, която включва щатски служители, които администрират федерална енергийна помощ за американци с ниски доходи. Асоциацията изчислява, че на 3,8 милиона семейства ще им бъде спряно електричеството или газта тази година, в сравнение с 3,5 милиона миналата.

Макар че правенето на домовете по-ефективни и устойчиви на атмосферни влияния може да намали разходите на домакинствата в бъдеще, няма бързи решения за това, посочва Марк Улф, изпълнителен директор на организацията.

Тръмп каза, че ще облекчи правилата от ерата на Байдън относно електроцентралите, работещи с изкопаеми горива, но предостави малко подробности за плана си за цените на електроенергията.

Президентът има малко влияние върху разходите за електроенергия, които са чувствителни към цената на природния газ и регионалните различия в производството на електроенергия.

Въпреки че цените на природния газ остават ниски – а вятърната и слънчевата енергия се разрастват – потребителите плащат също така такси за доставка, които покриват разходите за пренасяне на електрони през остарялата система от кабели и стълбове на Америка. Тези такси вероятно ще се увеличават, за да финансират отдавна закъснелите подобрения на мрежата.

В много щати търсенето на електроенергия нараства поради новите центрове за данни, ръста на промишлеността и преминаването към електрически превозни средства и отоплението на сградите с ток. Необходимо е допълнително производство на електроенергия, като комуналните компании и мрежовите оператори се стремят да запазят на разположение по-стари, надеждни мощности.

„В крайна сметка получавате сметката в края на месеца и тя е по-висока“, отбелязва Винс Дуейн, директор на Copper Monarch и бивш главен съветник на PJM Interconnection, най-големият оператор на електроенергийна мрежа в страната.

Много от енергийните предложения на Тръмп са в списъка с желания на петролната и газовата индустрия, като това му помогна за привличането на милиони дарения от петролни магнати. Тръмп обеща да направи сериозни съкращения в агенциите за опазване на околната среда и да издава по-бързи разрешения и договори за наем за сондиране върху федерални земи, заедно с оптимизирани одобрения за тръбопроводи.

Тази спешност ще се сблъска с многогодишните срокове за големи проекти, но администрация на Тръмп може да оформи дългосрочната перспектива за изкопаемите горива, казват анализатори. Една област, в която президентите могат да окажат пряко, но не и незабавно въздействие, е чрез данъчни стимули и определяне на стандарти за ефективност за автомобили или уреди като съдомиялни машини, което може да намали разходите за енергия.

Тръмп каза, че може да намали субсидиите за електрически превозни средства и да разхлаби стандартите за емисии на автомобилите. Това може да увеличи бъдещото търсене на петрол, а според критиците ще доведе и до увеличаване на емисиите парникови газове, завършват авторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още