IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За колко години ще се изплати инвестицията на „ГудМилс“ във фотоволтаици

Крайната цена на продуктите, които продаваме, се формира от пшеницата, а след това от енергията и труда, посочи финансовият директор на компанията Стефан Христосков

14:21 | 05.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Като социално отговорна компания се стремим да намалим въглеродния си отпечатък и да увеличим енергийната ефективност на сградния фонд и машините, които използваме. Идеята за собствена фотоволтаична централа винаги е съществувала, макар и в началото да беше екзотична. Този коментар в предаването „Чиста енергия“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Стефан Христосков, финансов директор на „ГудМилс България“, една от най-големите и модерни мелници на Балканския полуостров.

„Нарастващите цени на енергията след началото на войната в Украйна ни даде допълнителен тласък да реализираме идеята си. Параметрите на инсталацията са: пикова мощност от 190 kWh, 412 панела с мощност 450W всеки, които ще поставим на покривите на мелниците в София. Очаква се при благоприятни условия инсталацията да може да задоволи годишната нужда на административната сграда“, посочи той и съобщи, че в компанията имат идеи за увеличаване на капацитета в бъдеще.

По думите на Христосков към момента „ГудМилс България“ няма сключени дългосрочни договори за закупуване на енергия, макар че компанията си е поставила тази цел. Според него това е опция, която представлява интерес, ако има качествено предлагане.

„От друга страна, обмисляме варианти и какво да правим с излишната енергия, която нашата фотоволтаична инсталация ще произвежда“, обясни мениджърът.

Според Стефан Христосков българското правителство може да предприеме още действия, за да подобри енергийната среда в България. „Поставянето на таван на цената на тока беше добра първа стъпка. Трябва да се мисли в посока как енергията в големите фотоволтаични паркове да бъде съхранявана за употреба в пиковите часове“, е мнението на мениджъра.

Стефан Христосков смята, че енергийният пазар е непредвидим, но се надява до 5-6 години компанията да може да изплати инвестицията във фотоволтаичната инсталация. „На този етап е рано да кажем категорично. Всичко зависи от цените на енергията, които често варират. Това обаче няма да се отрази толкова на крайната цена на продуктите, които продаваме. При нас цените се формират на първо място според цената на пшеницата, а след това на енергията и труда“, отбеляза финансовият директор на „ГудМилс България“.

Каква е стойността на проекта на „ГудМилс България“? Защо борсата в Унгария е най-надеждният източник за прогнозиране на цената на енергията в региона? Какъв е пътят на съхранение на енергия? Как приключи кампанията по прибиране на реколтата от пшеница? Какви са прогнозите за реколтата от есенни култури? Каква е цената на устойчиво развитие на бизнеса и на икономиката?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Чиста енергия“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още