IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Путин прикани Сърбия да договорят условията за доставката на газ от 2025 г.

През 2022 година Вучич се похвали с "фантастични" цени, които получи от Русия за природния газ

17:28 | 04.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Сърбия и Русия трябва да договорят условията за доставката на природен газ от 2025 година, когато приключва сегашния договор, стана ясно след срещата на руския президент Владимир Путин с вицепремиера на Сърбия Александър Вулин по време на икономически форум във Владивосток.

"Русия играе съществена роля в обезпечаването на Сърбия с енергоресурси и го прави коректно, на високо ниво и при добри, много добри за Сърбия условия. За това ще трябва да поговорим - има конкретни неща, които е нужно да бъдат разгледани", каза руският президент, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Сърбия е изцяло зависима от доставките на руския газ, макар и да прави усилия за диверсификация. Един от проектите в тази насока е терминалът за втечнен газ край Александруполис, чрез който, през територията на България, страната може да получава алтернативни доставки.

Русия и Сърбия предоговориха условията по доставките на газ през 2022 година и тогава Вучич съобщи пред медии, че цената е "фантастична". Средната цена на газа за износ на "Газпром" тогава беше 400 долара за 1000 куб. метра, или около 34-35 евро за мегаватчас.

От началото на годината цената на газа в Европа е много волатилна, като се движи в диапазона от 25 евро за мегаватчас (в средата на февруари) до 40 евро за мегаватчас (в началото на август). От началото на септември обаче трендът е надолу и цената е с около 10% по-ниска спрямо последната сесия за август. В обедната търговия на нидерландската борса TTF цената на природния газ е малко над 36 евро за мегаватчас.

По време на срещата Владимир Путин обърна внимание на намаляващия обем на търговията между двете държави и допълни, че Москва се интересува за съвместни проекти в сферата на промишлеността и транспорта.

От своя страна Вулин заяви, че докато на власт е президентът Александър Вучич Сърбия никога няма да бъде член на НАТО, както и че Сърбия е съюзник и стратегически партньор на Русия и няма да позволи антируски операции от нейна територия, както  няма да въвежда санкции срещу Москва.

Президентът Вучич опитва да балансира в отношенията си между Запада и Русия след началото на пълномащабната война в Украйна. Той осъди военната операция на Москва и на няколко пъти разговаря с украинския президент Володимир Зеленски по време на форуми. В същото време Белград не подкрепя санкциите на Запада срещу Русия.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Вучич прие и първата дама на Украйна в Белград през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
penkiler1415
преди 51 минути
Кой се върти като магистралка,получава нужното уважение и як *** от всеки минаващ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още