IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна отново предлага газохранилищата си на европейските търговци

Въпреки руските ракети в страната могат да бъдат създадени регионални резерви, с които да се балансират спрените доставки на руския газ

13:06 | 03.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна отново предлага газохранилищата си на компании от Европейския съюз (ЕС), отчитайки почти пълните газохранилища в общността. По данни на Gas Infrastructure Europe средно съоръженията са пълни до почти 92,5% от капацитета си, а в някои страни (Испания и Португалия) - вече и до 100%. При това положение много търговци се оглеждат къде могат да съхранят изгодни доставки за зимата.

Така беше през миналата година - европейски компании нагнетиха 2,5 млрд. куб. метра природен газ в Украйна и при първото застудяване, когато потреблението се повиши, започнаха да го изтеглят. По този начин европейските газохранилища останаха пълни и така не беше допуснат скок на цената. Дори през февруари цената на природния газ на TTF беше под 25 евро за мегаватчас.

Природният газ поскъпна, но реално е много под нивото от септември 2023 година - в момента търговията на нидерландската платформа се извършва при малко над 37 евро за мегаватчас спрямо 51,50 евро за мегаватчас на същата дата година по-рано.

Но в момента търговията се успокои и въпреки очакванията за спирането на транзита на руския газ през Украйна, офертите за зимата се движат в диапазона 38-40 евро за мегаватчас. В същото време от пролетта насам Русия обстрелва приоритетно енергийна инфраструктура, включително на няколко пъти опита да повреди и газохранилищата в Западна Украйна със свръхзвуковите ракети "Кинжал".

Според всички експерти газът е защитен в съоръженията, но опасенията са, че разрушената инфраструктура - газопроводи или газопреносни станции, няма да позволят на клиентите да получат газа си точно при пик на потреблението, когато осигуряване на алтернативи ще бъде скъпо.

Украинските газохранилища са пълни до почти 25% от капацитета си, сочат още данните на GIE. Това е напълно достатъчно, за да покрие зимното потребление, коментира ръководителят на най-голямата газова компания в Украйна "Нафтогаз" Олексий Чернишов пред Politico. Украйна има огромен капацитет за съхранение на газ - над 33 млрд. куб. метра, останал в наследство, когато през страната минаваше основният транзит на руския газ за Европа.

Страната задоволява значително намаленото заради войната потребление с местен добив.

Препълнените газохранилища на Европа може да накара компаниите да обмислят и отново да се доверят на Украйна, коментират експертите от Bruegel. В страната могат да бъдат създадени регионални резерви, които не са от такова значение за потреблението, но ще балансират спрените доставки на руския газ през Украйна, отбелязава Георг Захман пред Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 час
От #2: Или, както срамежливо го нарекоха преди 2 години - *виртуален риверс*. Но за целта украйна трябва да продължи да транзитира газ от Русия на запад, а повелителите на виртуалните събития да му сложат на този газ някакво виртуално, политкоректно име, например - азербайджански или казахстански. Може и арменски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 час
От тази статия човек може да остане с впечатление, че европейски компании разхождат по тръбите из Европа и си го складират където си решат. Някои със сюнгери и други фунги в главите може и да си представят как испанците или германците пращат газ в украйна за съхранение. Грозната истина е, че в украинските хранилища на този етап може да се нагнетява газ само от Русия в посока Европа, сиреч - газът, договорен за транзит през украйна от европейски компании да остава в украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 1 час
Тия газохранилища не са ли наследство от тоталитарното минало? Веднага следва да бъдат десъветизирани! Биха могли да се ползват за сладиране на ядрени отпадъци или защо пък не на CO2? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още