IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Атаката с дрон временно ограничава работата на рафинерията на "Газпромнефт" край Москва

Властите в руската столица неглижираха резултатите от обстрела през уикенда

08:25 | 03.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Атаката с дронове по обекти на енергийната инфраструктура край Москва през уикенда бяха неглижирани от властите в града, но трима независими един от друг източници на Ротейрс потвърждават, че работата на рафинерията на "Газпромнефт" ще бъде ограничена поне до края на тази седмица (2-8 септември).

Според публикацията спряна ще бъде работата в едно от звената - Euro+, в което се извършва около 50% от първичната преработка на петрол.

Рафинерията е една от най-големите в Русия с капацитет за преработка на 11 млн. тона петрол годишно. Тя произвежда и половината от дизела и към 40% от бензина, потребявани в руската столица, както и доставя авиационно гориво за летищата в града.

Собственикът на съоръженията "Газпромнефт" не коментира информацията за ограничена работата.

Рафинерията беше ударена с дронове "Лютий" в ранните часове на 1 септември и кадри в социалните мрежи показаха възникването на мащабен пожар. Според кмета на Москва Сергей Собянин обаче пораженията са ограничени и в технически помещения, а работата на съоръженията не са засегнати.

По време на атаката бяха нанесени и поражения на една от най-големите електроцентрали в района - Конявская в Тверска област, чийто капацитет е 2520 мегавата, както и Каширската електрецентрала край Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Алехандро
преди 1 час
Росмалоумниците, посрещаха дроновете със стрелба с автоматично оръжие, както много добре се вижда на видеа, заснети от колхозници. Какъв срам, какъв позор, язък за пръстена от 22 ПВО установки около столицата на рускатакочина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още