IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зеленски: Не планираме да си върнем Запорожката АЕЦ по военен път

Директорът на МААЕ е медиатор за връщането на централата под украински контрол, стана ясно от коментар на украинския президент

19:42 | 02.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Разглеждаме възможността да си върнем контрола върху Запорожката АЕЦ само по "политически път", коментира украинският президент Володимир Зеленски по време на брифинг след срещата си с новоизбрания премиер на Нидерландия Дик Схоф в град Запорожие.

"Предприети са определени политически стъпки, но за съжаление - недостатъчни, защото иначе щяхме да си върнем централата", коментира украинският държавен глава. Той беше категоричен, че връщането на контрола по военен път вероятно е възможно, но не е безопасно.

С тази мисия се занимава директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси, който скоро ще посети Енергодар и Запорожката АЕЦ, а след това - и Киев и ще има разговор със Зеленски. Роси посети преди дни Курската АЕЦ и изтъкна своите опасения от нивото на защита на реакторите.

Експерти на МААЕ са непрекъснато в Запорожката АЕЦ от септември 2022 година насам и това значително намали обстрелите над централата, за които се обвиняваха и двете воюващи страни. Русия окупира централата още в първите месеци на пълномащабната война и малко след това изключи реакторите заради опасността - централата е съвсем близо до фронтовата линия.

С присъствието на МААЕ в Запорожката АЕЦ има по-голяма сигурност, изтъкна украинският държавен глава. Той допълни, че макар и откъслечна, все пак има някаква информация какво се случва в централата.

В последните два дни напредък на руските части в Покровското направление липсва, отчете още Зеленски по отношение на ситуацията на фронтовата линия.

По време на брифинга Зеленски коментира още, че Киев работи да получи одобрение за удари по руска територия с далекобойно оръжие. Разрешението зависи от четири държави - САЩ, Великобритания, Франция и Германия, и то трябва да бъде получено от всички заедно.

Украйна работи за свои алтернативи - далекобойни дронове и ракети, но има нужда от финансиране на производството и това е един от аспектите на разговорите с нидерландската делегация, коментира още Зеленски.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

По-рано днес той и нидерландският премиер откриха учебната година в Запорожие. Градът е на около 30 км от фронтовата линия и занятията се провеждат в бомбоубежищата.

С премиера Схоф говорихме за подкрепа на военната индустрия, снаряди, системи за противовъздушна защита и самолети F-16 и защита на енергийния сектор, коментира във вечерното си обръщение за 922-я ден от началото на пълномащабната война Зеленски.

Той анонсира още един пакет с военна помощ от Нидерландия, която е приела ролята на патрон на Запорожие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
morgen9222
преди 1 час
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк---- https://do.my/texx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 5 часа
Жуже зеленски, докога със сценичния костюм -зелена тениска. Вече на трети сезон отива сериала и все същия костюм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още