IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НЕК е завела арбитражно дело срещу енергийната борса за близо 6,3 млн. лева

Делото е заради софтуерен проблем, проявен в търговската система на сегмент „Ден напред” по време на сесията на 5 януари 2022 г. с доставка 6 януари 2022 г.

22:20 | 30.08.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) е завела арбитражно дело срещу Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), съобщават от Българската фондова борса (БФБ), чието дъщерно дружество е БНЕБ.

Предмет на делото е технически инцидент в търговската система на сегмент „Ден напред” от страна на доставчика на търговската платформа по време на тръжната сесия, организирана от борсовия оператор на 5 януари 2022 г. с ден на доставка 6 януари 2022 г., съобщават от БФБ.

Съдебният иск е за близо 6,3 млн. лева, уточняват от борсата.

От борсовия оператор посочват, че БНЕБ е провела задълбочено разследване на техническия проблем, като е извършен и съвместен технически анализ с доставчика на платформата. Осъществени са незабавни коригиращи действия на софтуерната грешка в търговската система от страна на доставчика на услугата, допълват от БФБ.

Борсата подчертава, че не е налице каквото и да било нарушение на сключения договор за участие с НЕК, нито на Правилата за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия от страна на БНЕБ.

Образуваното дело ще се гледа съгласно Правилника за ускорени производства на Арбитражния съд при БТПП. Групата на БФБ и конкретно БНЕБ предприема всички правни действия в своя защита и в защита интересите на акционерите, добавят от борсата.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още