IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна спира транзита и на руски петрол от 1 януари 2025 г.

Киев предупреди още миналото лято, че няма намерение да удължи договора с "Газпром Експорт"

14:14 | 30.08.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна ще спре транзита на руски петрол от 1 януари 2025 година, коментира в интервю за украинския канал Новини.Live съветникът в Офиса на президента Михайло Подоляк. Той припомни, че има решение на Европейския съюз за ембарго на вноса на петролни продукти през морски терминали, което влезе в сила от края на 2022 г.

В решението беше одобрена дерогация за България до края на 2024 година, а на Чехия, Словакия и Унгария беше даден срок за две години да намерят начин да диверсифицират доставките си. В момента Германия и Полша например получават петрол през тръбопровода "Дружба", но от Казахстан, не руски.

Преди месец Унгария се оплака на ЕС, че Киев е спрял транзита на петрол, макар и само на "Лукойл", през петролопровода заради санкциите, които наложи на петролната компания. Тогава от Брюксел препоръчаха на Будапеща да може да разчита на алтернативи, включително и на руски петрол от други доставчици ("Роснефт").

Продължаване на транзита на руски петрол през Украйна може да има, ако ЕС вземе ново решение, уточни още Подоляк. 

Ако такова няма, Украйна ще прекрати изцяло енергийните доставки от Русия през своя територия. На 31 декември 2024 г. изтича договорът, подписан между "Нафтогаз Украйна" и "Газпром Експорт" през 2019 г. Двете страни се разбраха за условията след първата и единствена до този момент лична среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски.

От началото на пълномащабната война през 2022 г. "Газпром" използва само част от договорения тогава капацитет - към 41 - 42 млн. куб. метра на ден при споразумение за до 109 млн. куб. метра на ден. Единственият маршрут остана през входната точка "Суджа", която в момента е под украински контрол.

Подоляк посочи, че Русия е изгубила "гарантирания" европейски пазар, където потреблението е голямо, а разстоянието за доставка - малко, и печалбите на доставчиците са били гарантирани. Според него всичко това е приключило и Русия вече не възприемана като доставчик, на който може да се разчита.

След прекратяването на договора за доставка на газ единственият останал маршрут на руския газ за Европа е през "Турски поток" и територията на България. Украйна не изключва варианти да транзитира газ, но от други източници - примерно държави от Централна Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
18acceptable
преди 6 минути
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк---- https://do.my/texx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 36 минути
До: Tikva007 Айде пролича си че не ходиш на пазар, а се храниш от кофите.... Отново познах! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
гъбко
преди 58 минути
Чудесна новина за търсеният от Международният съд в Хага за престъпления срещу човечеството. Сбъдва му се поредна мечта, след спиране на транзита природен газ през Украйна, ще спре и петролът. С един куршум два заека, така хем ще повиши цените на черното злато, хем ще лиши от транзитни такси нападналата го страна. Тъй им се пада на украинците, да видят що е то мир! А и ще спре да го подарява на еврогеюювете за жалки евроцентчета, ще печели колосални количества рубли от вътрешният пазар. Win-win!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 час
Досущ както на българския пазар всички дини са от Любимец, а всички домати от Петрич, така и в Европа всичкият нефт ще е от Казахстан, а тръбният газ - от Азербайджан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 час
Сега ще се натовари на макс Турски поток. Реално нищо няма да се промени на като количество сега и през 2025г. Просто логистиката ще се затрудни и оскъпи, но в крайна сметка ние Европейците сме богати хора и ще си платим за това си решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още